Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Obišči in doživi Polzelo z okolico

Občina Polzela je del savinjske statistične regije in na svojih 34 km2 ponuja številne kulturne in naravne znamenitosti. Polzela leži v Spodnji Savinjski dolini in ima zelo pomembno geografsko lego, saj že iz rimskih časov leži na pomembnem cestnem križišču, ki povezuje poti iz zahodnih predelov celjske kotline s Šaleško in Zgornjo Savinjsko dolino.

Srednjeveška zgodovina je bila povezana s številnimi dvorci v neposredni bližini, kar priča o pomembni legi Polzele. Poleg dvorcev, lahko v Občini Polzela obiščete tudi druge znamenitosti, ki imajo za seboj zanimivo zgodovino, pomembno za ta predel. Nekaj znamenitosti, ki si jih je vsekakor priporočljivo ogledati, je na kratko opisanih spodaj.

GRADOVI IN GRAŠČINE:

Gradovi so danes zamenjali svojo prvotno funkcijo in v večini ponujajo prostore za razstave ali za druge dejavnosti. Vsekakor pa lahko ob pogledu na čudovite gradove začutimo njihovo veličastnost.

Pri obisku občine Polzela, vam bo pogled zagotovo poneslo na vzpetino sredi Polzele, kjer leži grad Komenda. Če se boste podali po vzpetini navzgor, boste lahko poleg gradu, občudovali tudi prelep razgled, še posebej v smeri proti Letušu in Goltem ter seveda na samo naselje Polzela. Skozi stoletja je grad doživljal različno usodo in danes predstavlja pomemben kulturni in zgodovinski spomenik.

Na položni vzpetini, na severnem delu Polzele se nahaja Graščina Šenek, skupaj s čudovitim parkom. Park je razglašen za kulturni spomenik, v njem pa je preko trideset različnih vrst dreves, ki so za slovensko okolje nekoliko nenavadna. V parku je urejena tudi Učna pot, ki je vredna obiska v vseh letnih časih.

V Založah je že celjski grof Friderik II dal pozidati samostan, vendar so ga Turki kar dvakrat opustošili. Kasneje je bil samostan prezidan v graščino Novi Klošter, ki jo obdaja park. Prav v tej graščini je bil tudi začetek osnovne šole na Polzeli.

GORA OLJKA

Gora Oljka (734 m) se prvič omenja kot Križna gora že davnega leta 1243. Na gori naj bi nekdaj stala velik križ in kapela s kipom Sv. Jošta in Sv. Neže. Danes pa vrh krasi cerkev Sv. Križa v baročnem slogu, poleg cerkve pa lahko z vrha občudujemo tudi čudovit razgled na okolico. 

Poleg cerkve stoji tudi obnovljen planinski dom Oljka s približno 150 sedeži in 50 ležišči.

Na pol poti iz Podvina na Goro Oljko je postavljeno kužno znamenje v Dobriču, ki se od ostalih loči predvsem po obliki, saj je njegova osnova štiristrani zidani stolp. Kužno znamenje je postavljeno kot spomin na kugo, ki je v teh krajih razsajala v prvi polovici 17. stoletja. Nekoliko naprej od kužnega znamenja, ob poti na Goro Oljko, bo vaš pogled pritegnila tudi Bolčinova hiša, ki sodi med najstarejše hiše, ohranjena pa je tudi črna kuhinja.

MEŠIČEV MLIN

Mešičev mlin je bil zagotovo med najbolj zanimivimi mlini na Polzeli. Na domačiji je Struga najprej poganjala mlin in žago, kasneje pa še dinamo za domačo razsvetljavo. Do druge svetovne vojne so mleli predvsem za okoličane in Polzelane, kasneje pa tudi za trgovino, vendar je leta 1955 mlin prenehal obratovati. Za Mešičev mlin so značilne še arhitekturne posebnosti mlinskih stavb, ki so sedaj lepo obnovljene.

CERKVE

Nedaleč stran od gradu Komenda (Heilenstein) je bila zgrajena župnijska farna cerkev Sv. Marjete, katero so skozi stoletja večkrat prezidali, končno obliko, kakršno lahko vidimo danes, pa je dobila šele leta 1616. Zanimivost cerkve je predvsem relikvija sv. Teodorja, ki je bila najprej v cerkvi na Gori Oljki, kasneje pa prenesena v cerkev sv. Marjete.

Ob obisku cerkve sv. Andreja, boste deležni tudi slikovitega pogleda na celotno območje Andraža nad Polzelo. Cerkev je bila sprva le večja kapela, ki so jo kasneje prezidali v cerkev.

Vsekakor pa je za ogled zelo zanimiva tudi cerkev sv. Miklavža na Vimperku, ki verjetno sega nekje v drugo polovico 14. stoletja. Skozi čas so cerkev nekajkrat dogradili ali zgolj prenovili, leta 1857 so iz Gore Oljke prinesli orgle, ki sedaj krasijo kor cerkve. Leta 1994 so že drugič prenovili zvonik, katerega so povišali za 70 cm in tako je ponovno dobil svojo prvotno obliko

Vsekakor priporočamo tudi obisk muzeja starih traktorjev, kjer lahko vidite zbirko več kot dvajsetih starodobnikov, ki so še vedno v voznem stanju. Seveda pa niso bili samo traktorji tisti, ki so bili v pomoč pri kmečkih opravilih. Na pročelju Cajhnovega kozolca so razstavljena stara kmečka orodja ter pomagala, ki so v preteklosti olajšala marsikatero kmečko opravilo. Kozolec predstavlja etnološko zbirko v malem. V Andražu nad Polzelo pa si lahko ogledate tudi stalno razstavo Šaljive glinene figure, ki na humorističen način prikazuje literarne junake in prizore iz vaškega življenja. Ko si boste ogledali razstavo Šaljivih glinenih figur, si pojdite ogledati tudi Jelovško kaščo, ki je najstarejša in najlepša kašča v Andražu.

V naselju Kopank stoji rojstna hiša Neže Maurer, znane slovenske pesnice in pisateljice. Hiša je sorazmerno dobro ohranjena in ob ogledu lahko začutimo način življenja, gospodarjenja in bivanja v preteklosti. Hišo je sicer pred leti odkupila Občina Polzela, ki zanjo tudi skrbi, razglasili so jo tudi za kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi etnološkega spomenika. Ko boste raziskovali Polzelo in njeno okolico, priporočamo tudi ogled Barbankove hiše, ki je etnološka posebnost naselja Ločica ob Savinji in obuja spomine na nekdanjo obliko in podobo savinjske kmečke hiše, kakršne so bile še v drugi polovici 19. stoletja.

Zanimiva je tudi reka Ložnica s poplavnim območjem, ki obsega območje vlažnih in močvirnatih travnikov ob reki Ložnici os Sp. Založ do Zaloga v Savinjski dolini. Območje s številnimi vijugami reke Ložnice in obrežno vegetacijo, poplavnimi travniki z vlagoljubno vegetacijo (trstičevja, jelševja, šašja) in ostanki nižinskega hrastovega gozda ustvarja značilno podobo in nudi življenjski prostor številnim rastlinskim in živalskim vrstam, med katerimi so tudi ogrožene živalske vrste.

Vabljeni, da nas obiščete in raziščete naš okoliš.


Oglejte si tudi