Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Dogodki ob občinskem prazniku Občine Polzela, od trgatve do vina in svete maše

September, mesec trgatev, je tu. Po vročem in suhem poletju je v naše kraje prišel mesec, ko se zbistri odsev celoletnega dela vinogradnikov in vinarjev. Največji praznik se začne že vsaj teden pred trgatvijo, ko je treba pripraviti vse potrebno. V Andražu nad Polzelo pa se je dela začelo že veliko prej, saj sta novo podobo dobila župnišče in pomožni objekt poleg njega, v kar je bilo vloženo veliko prostovoljnega časa, truda in napora. Zadnjo nedeljo v septembru smo s ponosom opravili najžlahtnejšo opravilo, tako blagoslov obnovljenih objektov kot tudi slovesno odtrgali potomko najstarejše vinske trte modre kavčine na župnijskem vrtu v Andražu nad Polzelo, ki sta jo opravila župan Občine Polzela Jože Kužnik in skrbnik trte Rudi Cevzar. Blagoslov je opravil župnik Jože Kovačec in se vsem, ki so kakorkoli pomagali, donirali in prisostvovali pri obnovi in drugih opravilih, iskreno zahvalil ter jih povabil na družabno srečanje s pogostitvijo. Kulturni program je na flavti popestrila Hana Dušič.

Teden dni pozneje je sledila trgatev v čast potomki najstarejše trte modre kavčine, ki smo jo leta 2016 v dar dobili od Društva savinjskih vinogradnikov in je svoje mesto dobila na Ulrihovi kapelici na gradu Komenda. Prijetno smo združili s koristnim in tako pripravili vinsko-kulinarični večer. V uvodu smo najprej opravili trgatev, kjer sta navzoče nagovorila predsednik savinjskih vinogradnikov Silvo Marič in župan Jože Kužnik, ki se je vinogradnikom zahvalil za potomko, ki že lepo rodi, hkrati pa izrazil željo, da bi v prihodnjem letu opravili tudi njen krst. Zahvalil se je tudi Rudiju Cevzarju, da skozi leto bdi nad njo, ter Marku Lesjaku, ki je poskrbel, da je trta dobila novo trdno  oporo. Za dobro razpoloženje so poskrbeli Vaški godci iz Andraža nad Polzelo z lepo domačo slovensko glasbo. Ko pa se je dan  prevesil v večer, je Malteški hram na široko odprl svoja vrata, kjer je grajski ključ v roke vzel novi najemnik gostinskega lokala Uroš Možina. Ob kulinaričnih dobrotah, ki so jih pripravili gostitelji, smo se obiskovalci družili in zabavali ob skupini Draž z dalmatinsko-črnskim pridihom in skupino 3Db s slovensko glasbo v akustični preobleki.

Dogodke ob občinskem prazniku smo zaokrožili 6. oktobra 2019 na Gori Oljki, ko je potekala slovesna maša za mir in blagor v občini, kot zahvala za dobrobit Občine Polzela ter prošnja za blagoslov in uspešno delovanje v korist občanov. Mašo je daroval domači župnik Jože Kovačec ob somaševanju magistralnega kaplana Janeza Srake. Slovesne maše se je udeležilo veliko občanov, praporščaki društev in organizacij ter člani Suverenega malteškega viteškega reda.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da smo dogodke ob prazniku naše občine zaznamovali, kot se za praznik spodobi.

Lidija Praprotnik

Oglejte si tudi