Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Dan v rabljenih oblačilih: kam z njimi na Polzeli?

Življenjska doba oblačil se je zaradi vpliva hitre mode močno skrajšala. V Sloveniji smo leta 2019 zavrgli kar 12,3 kilograma oblačil na prebivalca. Tekstilna industrija ne onesnažuje le okolja, temveč tudi krati delavske pravice. Strokovnjaki celo ocenjujejo, da je kar 60 odstotkov otrok, ki so vključeni v prisilno delo, v tekstilni industriji. Okoljske in humanitarne organizacije si zato prizadevajo, da bi bila življenjska doba oblačila čim daljša. S tem namenom so 23. april razglasile za dan v rabljenih oblačilih. Ob tej priložnosti smo preverili, kako je s ponovno uporabo rabljenih oblačil v Občini Polzela.


Vse bolj priljubljena postaja prodaja rabljenih oblačil na spletu. Poleg že nekaj časa uveljavljenih spletnih strani za prodajo in nakup je v zadnjih letih tovrstno »barantanje« vedno živahnejše na Facebooku, kjer lahko zgolj z nekaj kliki v trenutku prodate ali kupite rabljena oblačila, čevlje ali kakšno drugo stvar. Kupec vam nakaže denar, vi le še zapakirate predmet in ga oddate na pošto. Za vse tiste, ki še vedno prisegate na neposredni stik, so občanom Polzele najbližje trgovine z rabljenimi oblačili, kjer jih lahko prodajate ali kupite, in sicer v Žalcu in Mozirju. Če se vam s tem ne da ukvarjati, lahko še vse dobro ohranjene kose oblačil, ki bi jih z veseljem nosili tudi sami, pa ne pridejo na vrsto zaradi prepolne omare ali kakšnega kilograma preveč, oddate kateri izmed domačih humanitarnih organizacij. Hvaležna vam ne bo le vaša omara, temveč tudi njihovi novi lastniki.


Skladišče domača garaža


Predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Polzela Olga Hočevar ugotavlja, da je največ povpraševanja za otroška oblačila. Zbirajo jih na različne načine. Še dobro ohranjena lahko predate članicam polzelske krajevne organizacije ali jih oddate v zabojnik za občinsko zgradbo na Polzeli. Kar nekaj jim jih odstopi tudi bližnji otroški butik z rabljenimi oblačili. »Lani je naša veriga prostovoljcev v skladu z vsemi varnostnimi predpisi razdelila kar tri tone otroških oblačil, ne le v polzelski občini, temveč tudi širše. Zanimanje za ta oblačila je veliko, prav tako je veliko tudi ljudi, ki nam jih odstopijo,« je zadovoljna Hočevarjeva, ki je za skladišče odstopila kar domačo garažo. Viške predajo Območnemu združenju Rdečega križa Žalec, medtem ko gredo neuporabna oblačila v predelavo.    


Nekritično prinašali gore oblačil


Še pred dvema letoma je rabljena oblačila na široko sprejemala Župnijska Karitas Polzela, a so se po besedah njene dolgoletne članice Zdenke Jelen odločili, da to nekoliko omejijo. »Ljudje so povsem nekritično prinašali gore oblačil, ne glede na to, ali so bila uporabna ali ne. Dobivali smo namreč tako raztrgane kot umazane kose garderobe.« Bistvo zbiranja oblačil pri Karitas in tudi drugih dobrodelnih organizacijah namreč ni, da se posameznik znebi krame, temveč pomaga ljudem v stiski. »Po novem vsa oblačila pregledamo in če niso primerno ohranjena, jih vrnemo lastniku. Vsa dobro ohranjena nato predamo Škofijski Karitas Celje,« še dodaja Jelenova, ki je članica Župnijske Karitas Polzela že vse od njenega začetka. Delovati je začela leta 1990 ob velikih poplavah Savinje, uradno so jo nato ustanovili leto pozneje, ko so začeli pomagati beguncem.


Špela Ožir

Oglejte si tudi