Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

CSD izdaja informativne izračune pri podaljšanju letnih pravic

Centri za socialno delo so z junijem začeli izdajati informativne izračune pri podaljšanju letnih pravic: otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, subvencija malice in subvencija kosila. Z informativnim izračunom se začasno odloči o upravičenosti do pravice, njeni višini in obdobju upravičenosti. Informativni izračun ima enako vsebino kot odločba in je vročen na enak način, kot se vročajo odločbe za pravice iz javnih sredstev (navadno vročanje z dostavo v hišni predalčnik). Pravica začne veljati z dnem odpreme informativnega izračuna in vložen ugovor ne zadrži uresničitve informativnega izračuna.
Če se oseba ne strinja z ugotovitvijo v informativnem izračunu, lahko poda ugovor, in sicer v roku 15 dni od dneva vročitve. Šteje se, da je vročitev opravljena 21. dan od dneva odpreme, ki je označen na informativnem izračunu.
Ugovor se vloži na centru za socialno delo, ki je izdal informativni izračun in bo o ugovoru tudi odločil z izdajo odločbe. Zoper odločitev centra za socialno delo o ugovoru je možna pritožba.
Če oseba ne vloži ugovora, se informativni izračun šteje za dokončno odločbo centra za socialno delo. Oseba, ki zoper informativni izračun ni ugovarjala, nima pravice do pritožbe.
Vir: https://www.gov.si/zbirke/storitve/informativni-izracun-pravic-iz-javnih-sredstev
Metka H. Prevolnik in mag. Anja Pilih

Oglejte si tudi