Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

120 let Kulturno umetniškega društva Polzela

V nedeljo, 20. oktobra 2019, je bila v Kulturnem domu na Polzeli slavnostna prireditev ob 120-letnici Kulturno umetniškega društva Polzela.

Pestra paleta razpoloženj, občutij in dejavnosti je vtkana v 120-letno društveno zgodovino. Davnega leta 1899 se je začela pisati, ko se je v juliju ustanovilo Katoliško bralno društvo. Josip Atteneder, župnik na Polzeli, je postal njegov prvi načelnik, na ustanovnem občnem zboru pa je bilo navzočih 53 udov, kot so takrat imenovali člane društva. Prva skrb so bile knjige – tiste naše, s prijetno in vsem poznano govorico tedanjih, pa tudi starejših slovenskih književnikov. Iz prebiranja knjig ali morda ob njem je izšla pesem, začelo se je uprizarjanje gledaliških iger. Potreboval se je prostor za vaje in druženja, pa so naši predniki z veliko požrtvovalnostjo in odrekanji zgradili dom kulture. Dejavnost je s tem še bolj zaživela. Ena zvrst kulture je dopolnjevala drugo, bili vzponi pa tudi padci in tako vse do današnjih dni.  Marsikaj iz oddaljenih obdobij danes izzveni skoraj kot pravljica, pa vendar je možno ob podoživljanjih takratnih dogodkov, občutiti pozitiven naboj, neko silo, ki hrabri, vzpodbuja in potiska dalje. Dobro je imeti zdrave, trdne korenine, saj se preko njih lahko črpa obilo življenjskega soka. Kulturno umetniško društvo Polzela jih ima, kar mu daje novega zagona in dela korak v prihodnost še smelejši.

 

Na dramatiziran način smo se člani KUD Polzela in folklorna skupina OŠ Polzela na slavnostni prireditvi sprehodili skozi bogato društveno zgodovino. V režiji Matjaža Jeršiča in po scenariju Urške Jeršič, ki je prireditev tudi povezovala, so se prepletale različne zvrsti kulturnega delovanja. Gledališčniki so uprizorili ustanovni občni zbor, začetne seje novo postavljenega društvenega odbora ter z odlomkoma iz iger Deseti brat in Trojka trojkica spomnili na številne gledališke uprizoritve, ki so sledile prvi v l. 1901 (Kmet Herod). Pevci so v združenem zboru odpeli domoljubni pesmi in na ta način pokazali na bogato pevsko tradicijo v kraju. Folklorna skupina OŠ Polzela in Tamburaški zbor sta pričarala družabno vzdušje, ki so ga naši predniki gojili z društvenimi veselicami, kjer ni manjkalo glasbe in plesa. Spomnili smo se gradnje prvega kulturnega doma, tudi žalostnih vojnih časov in ponovnega razcveta po 2. svetovni vojni. V tisti čas spada predvajanje prvega slovenskega filma Na svoji zemlji, pa ustanovitev moškega pevskega zbora, ki deluje še sedaj. Odlomek iz filma in nastop moškega zbora je bil vključen tudi v program, v katerem so sodelovali še člani vokalnega kvinteta Lastovka, ansambel Palma in likovnica Anica Tamše, ki je skozi celotno prireditev ustvarjala sliko prvega kulturnega doma. Na koncu so se vsi nastopajoči združili z obiskovalci in skupaj zapeli pesem Savinjska dolina. Vse navzoče so nagovorili predsednik KUD Polzela Marko Slokar, župan Občine Polzela Jože Kužnik, direktor JSKD RS Marko Repnik, ki je ob tej priložnosti KUD Polzela podelil zlato jubilejno priznanje JSKD in predsednik KD Andraž Vili Pižorn.

 

Prijetno nedeljsko druženje so obogatili člani pihalnega orkestra KGD Polzela z uvodnim igranjem pred kulturnim domom, praznovanje pa se je zaključilo z družabnim srečanjem in slavnostno torto v prostorih OŠ Polzela, ob prijetnih zvokih ansambla ZaŽur z gosti.

 

Marko Slokar

Oglejte si tudi