Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Pomen prezračevanja zaprtih prostorov za preprečevanje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 pri ponovnem postopnem odpiranju posameznih dejavnosti v državi

Ob ponovnem postopnem odpiranju različnih dejavnosti ponovno opozarjamo na izjemni pomen učinkovitega prezračevanja zaprtih prostorov.

Prezračevanje je eden ključnih ukrepov pri omejevanju širjenja novega koronavirusa. S pravilnim prezračevanjem iz zaprtega prostora, v katerem je več ljudi, učinkovito odvajamo izdihani zrak, v katerem je lahko prisoten tudi novi koronavirus.

Zlasti v zimskih mesecih je prezračevanje zaprtih prostorov pogosto pomanjkljivo.

Priporočamo, da lastniki, oz. upravljavci objektov, nosilci dejavnosti, odgovorne osebe za varnost  delovanja dejavnosti poskrbijo za pravilno in s tem učinkovito prezračevanje prostorov. Priporočamo, da se za ustrezno strokovno pomoč po potrebi obrnejo na ponudnike/izvajalce prezračevalnih sistemov. 

V primeru naravnega prezračevanja je treba pripraviti načrt prezračevanja: predvideti pogostost in način odpiranja oken ali vrat, kar je odvisno od velikosti prostora, višine stropa, števila ljudi v prostoru,…

Pri mehanskem  prezračevanju je pomembno, da so nastavitve sistema pravilne ter da se sistem pravilno vzdržuje in redno servisira.

S tem bomo veliko pripomogli k omejevanju širjenja novega koronavirusa in omogočili varnejše okolje za vse – za zaposlene in za uporabnike.

Vir: NIJZ

Oglejte si tudi