Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

MED VOŽNJO UPORABLJAJ PAMET, NE PAMETNEGA TELEFONA

Agencija za varnost prometa tudi letos vodi in koordinira nacionalno akcijo, s katero opozarjajo na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Akcija bo potekala v sodelovanju s policijo in sicer od 14. do 27. januarja 2019, ko bodo voznike opozarjali, da mobilni telefoni ne sodijo v promet. Ključno sporočilo, ki ga želijo posredovati voznikom in voznicam je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo. Vse lahko počaka, le življenje, vaše ali od koga drugega ne bo!

Uporabo mobilnih telefonov sicer ne beležimo med vzroke prometnih nesreč, vendar so zaradi stalne uporabe vse večji motilci pozornosti za varno udeležbo v prometu. In to ne velja le za voznike vozil, temveč tudi za pešce in kolesarje. V času nacionalne preventivne akcije bo AVP okrepila medijske aktivnosti in osveščala o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, policija pa bo izvajala tudi poostrennadzor.
Slabši reakcijski čas in počasnejše zaznave

Številne študije, kot tudi znanstveni eksperiment, ki ga je z nevro znanstveniki opravila agencija, dokazujejo, da mobilni telefon na voznika vpliva negativno. Vozniku, ki uporablja mobilni telefon med vožnjo se poslabša reakcijski čas, počasnejše zaznava in reagira na prometno signalizacijo, njegov zavorni čas je daljši, zmanjšano pa je tudi zaznavanje okolice in prometa. Zaradi uporabe mobilnega telefona obstaja tudi večje tveganje pri odločitvah. Oči gledajo, vendar možgani ne vidijo!

»Mobilni telefoni so resda širši problem sodobne družbe, vendar ima lahko njihova vse obsežnejša uporaba težke posledice tudi za prometno varnost. Uporaba telefona med vožnjo postaja naša rak rana. Vsi vemo, da telefona med vožnjo ne smemo uporabljati, pa ga vseeno. Mislimo, da se nam ne more nič zgoditi, vendar se nam lahko!«, opozarja mag. Igor Velov, direktor AVP.
Prostoročno telefoniranje je alternativa, a tudi ni povsem varno

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Zakonodaja določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon itd.). Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se namreč zmanjšuje zbranost voznika in njegova pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije z okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. A tudi prostoročno telefoniranje ni povsem varno, saj tuje raziskave kažejo, da lahko prav tako odvračajo pozornost voznika, kot običajna uporaba mobilnega telefona brez prostoročne opreme.
AVP si prizadeva za strožjo zakonodajo

Predvidena globa za voznike, ki telefonirajo med vožnjo, je 120 evrov. A kot kaže raziskava Agencije za varnost prometa, med vožnjo, kljub prepovedi, uporablja mobilni telefon kar 75 % voznikov v Sloveniji. V lanskem letu je policija ugotovila 22.704 kršitev in izdala 17.465 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter izrekla 5.239 opozoril voznikom. Problematika uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ostaja ena izmed prioritet AVP, kjer se bodo še naprej zavzemali za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev. Po njihovem predlogu bi uporaba mobilnega telefona za vožnjo veljalakot hujši prekršek, za katero bi kršitelj poleg denarne kazni v višini 250 evrov dobil tudi 3 kazenske točke.

Oglejte si tudi