Logo MojaObčina.si
DANES
2°C
3°C
JUTRI
4°C
3°C

JAPONSKA - dežela mnogih kontrastov

Gostili smo fotografa, popotnika, biologa – Nejca Draganjca. To so tri glavne teme njegovega življenja in najbolje je, kadar se med seboj čim bolj prepletajo. Potovanja so vedno v naprej skrbno načrtovana, tudi zaradi želje po točno določenem motivu za fotografijo.

Japonska ga je popolnoma prevzela in ga kot fotografa tudi najbolj navdušuje. Navdušuje ga njena pestrost in na drugi strani združevanje kontrastov. Na eni strani je dežela moderna in hkrati zelo tradicionalna. Vsem je poznana njihova tehnološka dovršenost, urbanost in nasproti temu cenijo ter negujejo vse kar je naravno. Na eni strani je sproščeno, umirjeno ter takoj zopet adrenalinsko. Ta pestrost, ki vse to ponuja, je neizčrpen vir fotografskega navdiha.

Pripovedoval nam je o večmilijonskem glavnem mestu Tokyo, ki je razdeljeno na več področij in v vsakem izmed njih je nekaj, kar dela določeno področje značilno, znano po mini barih ali modi ali pa kaj drugega. Z njim smo spoznali tropski paradiž Okinawa z drugačno kulturo, kot je na preostanku države. Skozi japonske Alpe smo spoznali zahodno obalo in tamkajšnji mraz, občudovali pravljične fotografije cvetočih češenj v Hirosakiju, ki je eden izmed sedmih najlepših krajev v tej deželi, čeprav cveti cela Japonska. Hanami je za Japonce praznovanje, način preživljanja prostega časa, različne načine uživanja, ki vključuje opazovanje cvetja, cvetočih dreves, potepov po hribih ali uživanje ob dobri hrani s prijatelji in družino. Ob pogledih na fotografije smo začutili vso lepoto najvišje gore Fuji. Regijo Kansai smo spoznali, kot center Japonske kulture in mesto Osako kot kulinarično središče. Podoživeli smo vso bolečino ob nepotrebni tragediji v Hiroshimi ob gledanju fotografij iz spominskega parka ter muzeja, takoj zatem pa začutili vso lepoto riževih polj na otočku Kyushu, kjer so terase speljane vse do morja.

Za vedno se mu je vtisnilo v spomin vse iskanje dobre opazovalne pozicije na zelo nevarnem, še vedno delujočem vulkanu Sukurajime ter čakanje na dobro fotografijo. Prav tu je nastala tudi fotografija, s katero je postal zmagovalec prestižnega PNA fotografskega tekmovanja 2019. Na koncu smo doživeli zgodovinsko najpomembnejše mesto Kyoto, mesto tisočerih templjev in tradicije.

Japonsko smo doživeli kot čudovito deželo mnogih kontrastov, skrivnostno, varno, s prijaznimi ljudmi, ki zelo spoštujejo ter ohranjajo svojo tradicijo.


(Tanja Jakolič, Kjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica)

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi