Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

Plačaj z verzom ... in napiši pesem

Na svetovni dan poezije, 21.3.2018, bo verz ponovno postal plačilna valuta v več kot 1.500 kavarnah po svetu. Ob skodelici kave ali čaja se bomo na pobudo dunajske pražarne kave Julius Meinl družili in ustvarjali v 70-ih slovenskih lokalih, račun za kavo ali čaj pa bomo lahko poravnali z verzi. Najlepše stihe naključnih poetov bosta Feri Lainšček in Ditka prelila v pesem, vsak oddan verz pa ima tudi poslanstvo: omogočiti glasbeno ustvarjanje čim večjemu številu mladih. Pri tem smo združili moči z Markom Soršakom – Sokijem in njegovim projektom 20za20.

Letošnja akcija je usmerjena v odkrivanje poezije kot duše nečesa, kar je ljudem blizu na vsakem koraku: glasbe. Globalno pobudo, ki želi s poezijo obarvati življenja čim večjega števila ljudi, je podprl priznani glasbeni ustvarjalec J.P. Cooper, ki bo vsem pesnikom sveta posvetil svojo pesem.

V Sloveniji stopamo še korak dlje, saj bomo pesem soustvarjali prav vsi obiskovalci kavarn, ki bodo za en dan namesto evrov sprejemale tudi verze. Iz prejetih verzov bo podpornik slovenske akcije Feri Lainšček izbral najboljše in pod naslovom »Srečevanja« iz njih stkal besedilo pesmi, ki ji bo melodijo vdahnila mlada glasbenica Ditka.

Dragoceno izročilo, ki nam pomaga ohranjati človeka v sebi

»Svetovni dan poezije je zame praznik, ki ga tudi sicer praznujem. Poezija namreč ni le eden izmed najbolj subtilnih izrazov ustvarjalnosti človeškega duha, temveč je pesniška resnica o tem svetu tudi dragoceno izročilo, ki nam zmeraj znova pomaga ohranjati človeka v sebi. Pozornost, ki jo podjetje Julius Meinl namenja pesniškemu vzgibu in navdihu ter mreženje dogajanja, ki spodbuja in združuje ustvarjalnost, je vsekakor svojevrstna akcija, ki se ji z veseljem pridružujem. Še posebej pa morda prav letos, ko se poezija povezuje z glasbo. Napisal sem namreč res veliko verzov, ki so bili potem uglasbeni, pa tudi glasba mi je kdaj »narekovala« kakšen stih. Prav veselim se torej vsega tega pestrega dogajanja in druženja z ljudmi, ki niso ravnodušni,« je akcijo pospremil pesnik Feri Lainšček.

 

Izziv bo dodati melodijo verzom, ki jih bodo zapisali naključni ljudje

»V zadnjih letih, ko sem bolj vpeta v svet poezije, sem spoznala, kakšno vrednost le-ta nosi v sebi za človeško dušo, ohranjanje materinega jezika, lepoto besede,... Hkrati sta poezija in kava del mojega vsakdanjika. To, da kavo plačaš z verzom, pri posamezniku na plan gotovo privabi lepo misel, čustvo, ki ga teži ali pa le besedo, ki mu že dalj časa odmeva v ušesih. Vse to lahko postane pesem. Pred mano pa je še en izziv, ki me bo zvabil iz cone udobja - dodati melodijo verzom, ki jih bodo zapisali naključni ljudje. Menim, da bo na ta dan v zraku veliko ustvarjalne energije, ki bo prebudila umetnika tudi v tistih, ki o svojem umetniškem potencialu niti niso kdaj razmišljali,« je o svojem izzivu povedala glasbenica Ditka, ki bo v sklopu projekta predstavila tudi pesmi, ki jih je  uglasbila skupaj z očetom Gorazdom.

 

Vsak verz šteje: za glasbeno udejstvovanje mladih

Lani so obiskovalci kavarn svojo kreativnost izrazili z več kot 8000 verzi. Letos želijo v Julius Meinl ta cilj preseči, s tem pa omogočiti mladim, da se spoznajo z možnostmi glasbenega ustvarjanja. Pri tem so združili moči z Markom Soršakom – Sokijem, ki z njegovim dobrodelnim projektom 20za20obdaruje otroke po slovenskih šolah. Za vsakih 1.000 zbranih verzov bodo namreč omogočili nakup novega glasbenega inštrumenta.

 

Glasba ne polni samo duha, ampak nesestavljenega človeka sestavi

»Za marsikoga je pomembna skodelica dobre kave na začetku dneva, kar je za mnoge lahko inspiracija za ustvarjanje. Pomislite, kaj vam ob prvem požirku pride na misel in naj bo to verz, ki vas bo spremljal čez dan. Kaj boste rekli na to, da s tem omogočite otrokom glasbeno neomejeno popotovanje skozi življenje z novimi glasbili? Glasba ne polni samo duha, ampak nesestavljenega človeka sestavi. Sreča in nasmehi mladih ob igranju glasbi je nepopisna in to je eden od razlogov zakaj otrokom prinesem glasbila. Dajmo jim skupaj pomagat, da bo odkritih čim več mladih talentov,« poziva priznani bobnar in glasbeni pedagog Marko Soršak – Soki.

 

Ob kavi ali čaju bomo pesnili širom Slovenije

»Pobuda Plačaj z verzom v svetu praznuje peto obletnico, v Sloveniji pa bo zaživela že četrtič. Z akcijo želimo ponovno, vsaj za en dan, prebuditi vse skrite pesniške potenciale ter pokazati, kako pomembno je ustvarjanje v naših življenjih. V nas prižiga iskrice kreativnosti, ki lahko obarvajo še tako siv dan. Z mostom, ki ga bomo letos gradili med poezijo in glasbo, bomo dokazali, da je poezija še kako živa, tudi v glasbi. Hkrati priložnost dajemo mladim talentom, ki jih želimo spodbuditi in jim odpreti pot v glasbenem ustvarjanju,« je povedal Tomaž Milič, direktor podjetja Julius Meinl d.o.o.

V priloženem dokumentu si lahko ogledate, kje je najbližji lokal, kamor se lahko na kavo ali čaj odpravite brez denarnice.


Oglejte si tudi