Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Kolesarska doživetja po Bohinju - ob Evropskem tednu mobilnosti

Dne 20. septembra 2016 je v Bohinju potekal rekreacijsko-naravoslovni dogodek Kolesarski izlet po Bohinju. V okviru Evropskega tedna mobilnosti in v sodelovanju z Občino Bohinja ga je organizirala agencija RAGOR kot točka programa Europe Direct za Gorenjsko skupaj s partnerji projekta Parkiraj&Doživi naravo!, saj je bilo v dogodku uporabljenih tudi 14 novih koles, ki so bila kupljena v okviru omenjenega projekta. 

Namen dogodka je bil opozoriti na pomen trajnostnih potovalnih načinov in alternativnih oblik mobilnosti v povezavi z njihovimi pozitivnimi vplivi na zdravje. Prav tako so udeleženci spoznavali, da je mogoče s potovanji brez avtomobila in na okolju prijazen način lokalno naravo in podeželje doživeti še bolj sproščeno, poglobljeno in zanimivo. Na območju občine Bohinj so taka potovanja oz. mobilnost mogoča tudi zaradi Bohinjske kolesarske poti, ki povezuje Bohinjsko Bistrico z Bohinjskim jezerom ter več slikovitih vasi ob trasi. 

Dogodek je vključeval vodeno kolesarjenje z izkušenim kolesarsko-turističnim vodnikom po kolesarski poti Bohinj. Med kolesarjenjem, predvsem pa v času postankov v vaseh Ribčev Laz, Stara Fužina in Studor, je vodnik predstavil bogato naravno in kulturno dediščino na tem območjih.

Udeleženci so ob postanku v Centru TNP Bohinj v Stari Fužini spoznali še več o tematiki trajnostne mobilnosti na zavarovanih območjih narave. V okviru projekta Parkiraj&Doživi naravo! so prisluhnili predstavitvi sistema info točk trajnostne mobilnosti in dveh novih izposojevalnic koles. Dve novi izposojevalnici koles sta locirani v Bohinju, in sicer v Bohinjski Bistrici (agencija HIke&Bike) in v Stari Fužini (Center TNP Bohinj). Prednost obeh izposojevalnic je, da lahko kolo vzamete v eni in ga pustite v drugi izposojevalnici. Skupno bo v rabi 14 koles s pripadajočo opremo.

Omenjeni sistem info točk trajnostne mobilnosti vzpostavljen oktobra 2016 v Kobaridu (Zelena hiša, TIC Kobarid) in v Stari Fužini (Center TNP Bohinj). Info točke trajnostne mobilnosti bodo v nadaljevanju odprte tudi na drugih lokacijah v Julijskih Alpah. Koncept predvideva:
• animiran stenski zemljevid Julijskih Alp s predstavitvijo naravnih in kulturnih znamenitosti in izpostavitvijo trajnostne mobilnosti oz. ponujeno rabo le-te, 
• interaktivno spletno stran trajnostne mobilnosti v Julijskih Alp, ki uporabniku ponuja kombinirane možnosti rabe mehke mobilnosti na tem območju,
• kratki animirani film o obiskovanju Julijskih Alp brez osebnega vozila, osrednji liki so avtohtone vrste domačih živali – bohinjska cika, bovška ovca in drežniški kozel.

Udeleženci dogodka so si lahko že ogledali napovednik omenjenega animiranega filma, predstavljen pa je bil tudi projekt Parkiraj&Doživi naravo !, v okviru katerega je nastal omenjeni film. 

Ozadje dogodka: 
Agencija RAGOR je dogodek organizirala v okviru Evropskega tedna mobilnosti in v sodelovanju s partnerji projekta ''Celovito uvajanje okolju prijazne mobilnosti v Triglavskem narodnem parku za ohranjanje in pravo doživljanje narave'', s krajšim naslovom PARKIRAJ&DOŽIVI NARAVO! Triglavski narodni park je bil z omenjenim projektom in s še šestimi partnerskimi organizacijami uspešen na razpisu Programa Finančnega mehanizma EGP 2009 – 2014. Projektne aktivnosti so tako sofinancirane s strani omenjenega programa, Republike Slovenije in vključenih partnerjev.
Poleg investicij v novo infrastrukturo in opremo, je v projektu pomemben poudarek tudi na aktivnostih za promocijo okolju prijazne mobilnosti. Te so bile organizirane že poleti 2015, v letošnjem poletju pa so med 22. in 24. avgustom na širšem območju doline Soče v občini Kobarid potekali promocijski Dnevi zelenih lokalnih izletov. Na teh izletih so se lahko vsi, ki so si za obisk tamkajšnje narave in podeželja izbrali privlačno kombinacijo javnega minibusa in vodenega pohoda, na poti brezplačno udeležili številnih zanimivih doživetij. Z mini busom so se tako podali iz Kobarida na izbrano točko v njegovi okolici, nato pa se z vodnikom podali na odkrivanje in uživanje tamkajšnjih doživetij narave, podeželja in zgodovine. Namen akcije je bil pokazati in dokazati, da je mogoče s potovanji brez avtomobila in na okolju prijazen način, lokalno naravo in podeželje doživeti še bolj sproščeno, zdravo, poglobljeno in zanimivo.

Oglejte si tudi