Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Združili moči in pripravili lep popoldan

Združili moči in pripravili lep popoldan

Na delovnem sestanku konec junija smo zasnovali ideje za izvedbo tradicionalne prireditve Koritno 2019. Uspešno smo jih ob podpori Občine Oplotnica izpeljali 18. avgusta 2019 v prelepi poznogotski cerkvici sv. Miklavža v Koritnem nad Oplotnico, in ohranili dolgoletno tradicijo, letošnje srečanje je bilo 21-to. Manjkala je ena skupina, pa bi bilo tudi udeležencev 21. Vse skupine so s svojim izborom pesmi dosegle namen prireditve. Poslušalcem so predstavile dobre stare ljudske pesmi, hvala.

Pri izvedbi so sodelovale skoraj vse sekcije KUD-a. Glavni nosilci so bili Ljudski pevci iz Koritna, Godba na pihala z gostujočimi člani nas je pozdravila na začetku, Literarna sekcija je poskrbela za scenarij in povezovanje, oblikovanje priznanj, prijavnic in plakata, Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine je priskrbela obleko, Sekcija za likovno umetnost in oblikovanje je prispevala darilca za nastopajoče.

V tem zaključnem pisanju bom izrekla zahvale še posameznikom, ki niso bili omenjeni v časopisih, brez katerih ne bi bila prireditev, kar je bila. Izpostavila bom njihove glavne zadolžitve.

Z Danijelo Dovnik, tajnico KUD-a, sva sodelovali pri pripravi vabil in končnega seznama nastopajočih. Slednjega je Danijela na prireditvi uporabila za preverjanje prisotnosti udeležencev. Med drugim je podajala še zadnje napotke glede poteka prireditve in prehrane, še zlasti novincem.

Stanko Horvat, član Literarne sekcije je oblikoval pisna priznanja, plakat za plakatna mesta in  posodobil prijavnice za nastopajoče.

Štefka Žnidarič, članica Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine, je hitro našla rešitev za mojo idejo, biti oblečena v nekaj starega, v stilu prireditve. Oglasili sva se pri Olgi Tomažič, ki je rade volje posodila Štajersko delovno nošo (originalne so uporabljali pred približno 100 leti). Na nastopih jo še vedno oblečejo članice Ložniških uferc. 

Silva Jelenko iz Sekcije za likovno umetnost in oblikovanje je naredila prečudovite vrtnice z zelenjem, ki smo jih poklonili nastopajočim.

Član Ljudskih pevcev iz Koritna Marjan Dečar je kot doslej pokrbel za pripravo prireditvenega prostora in pogostitve. Pri tem mu je pomagalo preko 20 Kurtnčanov, in seveda Janko Šmid, ki je poleg tega še nalepil plakate na plaktna mesta po ožji in širši okolici prireditve.

Za red in discplino in morebitno prvo pomoč je ob pomoči dveh redarjev skrbel vodja redarjev Zmago Potnik, sicer tudi član Ljudskih pevcev iz Koritno.

Jaz pa sem tako ali tako že po svoji funkciji koordinirala, kontaktirala z mediji, nastopajočimi in zunanjimi sodelavci, »odpravila« ozka grla in opravila še druge naloge.

Še enkrat gre zahvala tudi piscema scenarija in povezovalcema Jožetu Novaku, članu literarne sekcije, in Bernardi Tič, zunanji sodelavki, ki se vedno odzove na naš klic. Zahvaljujemo se tudi Vesni Sever Borovnik za vso podporo in nasvete pri izvedbi, ki jih je dala kot izkušena poznavalka ljudske glasbe. Tudi ostali zunanji sodelavci so bili pomembni. Društvo ročnih možnarjev Rogatec - Rogaška, ki so poskrbeli za bučni začetek prireditve. Župnik Davorin Vreča, ki je v imenu župnije dovolil uporabo cerkve kot glavnega prireditvenega prostora. Da je vse posneto je poskrbel snemalec KTV Oplotnica, Ivan Črešnar sicer član Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine. Za profesionalne fotografije sta  poskrbeli Saša Brbre iz Foto Brbre in sodelavka NOVIC Zala Motaln. Brez ozvočenja ne bi slišali prečudovitih besedil in melodij, ki ga je že v dopoldanskem času uredil Franci Ribič, na prireditvi pa je zato skrbel Marjan Gričnik.  Tudi pri grafična pripravi in oglaševanju (banner), celotni e- podpori nam je pomagal  zunanji sodelavec.

Na koncu želim v imenu Kulturno umetniškega društva Oplotnica in mojem imenu še enkrat izreči iskrena hvala vsem (tudi tisim, ki sem jim mogoče nehote izpustila) notranjim in zunanjim sodelavcem, ki ste po svojih najboljših močeh pripomogli, da je prireditev tako uspešno “spravljena pod streho”.

 

Emilija Hren Dečar,

predsednica Kulturno umetniškega društva Oplotnica

Več fotografij najdete v treh galerijah na sletni strani našega društva: https://kud-oplotnica.si/index.php?s=31

Oglejte si tudi