Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Upokojenci na izletu v Prekmurju

Oplotniški upokojenci smo se podali na izlet v Prekmurje. Prebudilo nas je sončno jutro in vzdušje je bilo čisto ta pravo za izlet. Najprej smo se ustavili v Gradu Murska Sobota, v renesančnem dvorcu, katerega začetki segajo v srednji vek in ki so mu pridih baroka nadeli njegovi zadnji fevdalni lastniki, madžarski grofje Szaparyji. Po jutranji kavici pa smo se povzpeli na hrib pri Lendavi, kjer stoji stolp Vinarium.

Zaradi izredno močnega vetra nas je skoraj odpihnilo preden smo se skrili v varno zavetje predprostora v stolpu. Z dvigalom smo hitro pristali na vrhu. S 53 m visokega stolpa smo videli daleč naokoli, tudi do Avstrije, Madžarske in  Hrvaške. Najlepši pa je bil pogled na obširna polja rumeno cvetoče oljne repice.

Naša naslednja postaja je bila Bogojina  in cerkev Gospodovega vnebovhoda.  Leta 1924 je arhitekt Jože Plečnik napravil načrte za novo cerkev tako, da je ohranil tudi staro, spomenik prekmurske gotike iz 14. stoletja. Plečnikova cerkev v Bogojini velja za eno najzanimivejših arhitektur 20. stoletja in najbolj znamenito svetišče v Pomurju.

Nazadnje smo se ustavili pri Puhanovih, ki imajo čudovit kmečki turizem. Razpoloženje je bilo veselo in zadovoljno. Domov smo se vrnili z lepimi vtisi, ki nas bodo spremljali vse do novega izleta v mesecu juniju. Zapisala Majda Makovšek, DU Oplotnica

Oglejte si tudi