Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 21.11.2018

oblačno
Ponoči bo oblačno, rahle padavine bodo povsod ponehale. Burja na Primorskem bo še naprej slabela. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 3, na Primorskem okoli 6 °C.
2°C | 5°C
četrtek, 22.11.2018
4°C | 8°C
petek, 23.11.2018
4°C | 9°C
sobota, 24.11.2018
4°C | 10°C
Opozorila
Torek, 20.11.2018 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
2°C
5°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila

"ŽUPAN MATJAŽ ORTER NI OŠKODOVAL OBČANOV IN ......


OBČINSKE, OBVESTILA

| |
07.11.2018      15:21
A A

"ŽUPAN MATJAŽ ORTER NI OŠKODOVAL OBČANOV IN OBČANK ZA NAJMANJ 3 MILIJONE EVROV"Deli:

Številka: 023-4/2018-38

Datum: 7. 11. 2018

 

»ŽUPAN MATJAŽ ORTER NI OŠKODOVAL OBČANOV IN OBČANK ZA NAJMANJ 3 MILIJONE EVROV«

 

POJASNILO GLEDE PROJEKTA GRADNJE KANALIZACIJSKEGA OMREŽJA IN ČISTILNE NAPRAVE OPLOTNICA

 

Občinski svet Občine Oplotnica je na svoji 1. redni seji dne 21.12.2006 sprejel sklep s katerim je potrdil in sprejel dokument Študijo izvedljivosti, pred investicijske zasnove in Idejne zasnove celovite oskrbe s pitno vodo na porečju Dravinje za 8 občin ter Idejne zasnove celovitega odvajanja in čiščenja odpadnih voda na porečju Dravinje za 8 občin, ki sta ga v novembru 2006 izdelala KRMC d.o.o. in BaurConsult.

Nadalje je OS na svoji 2. redni seji 29.3.2007 sprejel sklep o potrditvi ALTERNATIVE 1 pri projektu Očistimo reko Dravinjo na področju odvajanja odpadnih voda. V okviru idejnih zasnov za odvajanje odpadnih voda na porečju Dravinje so bile izdelane različne alternativne rešitve za koncept odvajanja, ki omogočajo dolgoročno kakovostno in količinsko odvajanje odplak. Za večino občin obravnavanega območja so bile izdelane medobčinske rešitve, ki se ponudijo vedno, ko so sistemi odvodnjavanja na osnovi topografije smiselni tudi preko občinskih meja. Za odvodnjavanje odplak v občini Oplotnica so bile izdelane tri alternative projekta:

-          alternativa I – centralna rešitev, ki presega meje občine

-          Alternativa II-centralna rešitev znotraj občine

-          Alternativa III-centralna rešitev znotraj občine.

Alternativa 1- centralna rešitev, ki presega meje občine je predvidevala gradnjo primarnih kanalov in priključitev na centralno čistilno napravo Draža vas. Glede na to, da je projekt zajemal 8 občin, je v nadaljevanju in usklajevanju projekta prišlo do razhajanj pri vsaki občini. Občine so se naknadno odločile za samostojne čistilne naprave. Tako smo v letu 2008 izdelali Idejni projekt za primarno kanalizacijo z zadrževalnima bazenoma in čistilno napravo v Markečici, ker so bili pogoji takrat takšni, da se financira primar. Nato smo s strani ministrstva dobili navodila, da so predmet financiranja tudi sekundarni kanali. Tako smo idejni projekt dopolnili s sekundarnimi kanali.

Občina Oplotnica je 3.8.2012 posredovala na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Dunajska 22, 1000 Ljubljana zahtevek za potrditev pomoči KS in ESRR in Študijo izvedljivosti z analizo stroškov in koristi za projekt: Izgradnja komunalne infrastrukture za zagotavljanje odvajanja in čiščenja odpadne vode. Projekt oz. zahtevek je zajemal izgradnjo primarnega (2.771 m) in sekundarnega (19.418 m) kanalizacijskega sistema ter čistilne naprave (3.100PE) za potrebe Aglomeracije Oplotnica. Predvidevali smo, da bomo uvrščeni v Operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013. Investicijska vrednost in viri financiranja za projekt so bili narejeni na podlagi projektantske ocene iz predhodno izdelane projektne dokumentacije. Celotna vrednost investicije je bila ocenjena na 6.864.026,61€.

S strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje, Dunajska 22, 1000 Ljubljana Direktorat za javne službe varstva okolja in investicije v okolje smo dne 17.9.2012 pod številko 544-9/2012/2 prejeli dopolnitev. Občina Oplotnica je dopolnitev vloge oddala 4.7.2013 pod številko 354-6/2009-263.

Občina Oplotnica je dne 18.9.2013 posredovala elektronsko sporočilo na Ministrstvo kako daleč je obravnava naše vloge. 4.10.2013 smo prejeli njihov odgovor, da vloge še niso pregledali in da ne morejo podati odgovora, kdaj bo pregled končan. Hkrati pa so nam sporočili, da so vsa razpoložljiva evropska sredstva finančne perspektive 2007-2013, tako redne pravice porabe kot dodatne pravice porabe, z odločbami že dodeljene.

V mesecu oktobru 2013 smo bili predstavniki občine na sestanku na ministrstvu pri g. Mozetiču, meseca februarja 14.2.2014 pa smo s strani ministrstva prejeli tudi pisni odgovor glede vloge za potrditev sredstev pomoči Kohezijskega sklada za operacijo Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Dravinje (3. Sklop). Novembra 2014 smo bili na sestanku pri g. Mozetiču, kjer je bilo med drugim govora tudi o našem projektu kanalizacije in ČN. Iz njihove strani je bilo predlagano, da izdelamo projektno dokumentacijo ter počakamo na nove obrazce za dodelitev sredstev v perspektivi 2014-2020.

V začetku oktobra smo ponovno urgirali na Ministrstvo za okolje in prostor  in 17. novembra 2015 po e. pošti prejeli odgovor s strani Blaža Mozetiča:

Obveščamo vas, da Ministrstvo za okolje in prostor prioritetno izvaja aktivnosti zaključevanja finančnega obdobja 2007-2013, ki se končuje 31.12.2015. Hkrati Ministrstvo za okolje in prostor vodi aktivnosti na t.i. 11 projektih, ki so bili skladno s sklepom Vlade RS določeni kot prednostni projekti v finančni perspektivi 2014-2020. Ko bo za te prednostne projekte projekte Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko kot organ upravljanja oziroma Evropska komisija izdala odločitev o podpori oziroma sklep, bo znan obseg še razpoložljivih pravic porabe za področje odvajanja in čiščenja odpadne vode ter oskrbe s pitno vodo     za            obdobje           2014-2020.
Takrat bodo izpolnjeni pogoji, da Ministrstvo za okolje in prostor v vlogi posredniškega organa izvede dogovorjene aktivnosti za razdelitev preostalih sredstev evropske kohezijske politike za finančno obdobje 2014-2020. V vmesnem času bo določen tudi sistem razdelitve oziroma             ocenjevanja    projektov.
Do takrat Ministrstvo za okolje in prostor v vlogi posredniškega organa ne bo izvajalo aktivnosti na predmetnem projektu.

 

Občina Oplotnica je v letu 2015 podpisala pogodbi z podjetjem Ocean d.o.o. za izdelavo projektne dokumentacije za gradnjo kanalizacijskega omrežja in z podjetjem Koning d.o.o. za izdelavo projektne dokumentacije za gradnjo čistilne naprave. Projektna dokumentacija je izdelana na podlagi navodil Ministrstva za okolje in prostor. Čistilna naprava je velikosti 2500PE, kanalizacijskega omrežja pa imamo sedaj 15.500m. Posledično manjša pa je tudi vrednost investicije.

Projektna dokumentacija je bila izdelana za širše območje od aglomeracije  Oplotnica. Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekt za izvedbo sta bila izdelana še za naselje Gorica pri Oplotnici ( spodnji in zgornji del) ter za naselje Malahorna. V osnovnem projektu je dolžina kanala 20.364m, za kar so se pridobile tudi vse služnosti.

Izdelana pa je bila tudi Projektna dokumentacija za izvedbo samo za področje aglomeracije, kjer odpadejo naselja Malahorna in Gorica in je dolžina skupne kanalizacije 15.500 m.

 

Tako, da trditve dr. Bogdana Lipuša, da župan nič ni storil v tem obdobju nikakor ne držijo. Župan in občinska uprava sta si vseskozi prizadevala, da občina Oplotnica pridobi evropska  sredstva za gradnjo čistilne naprave in kanalizacije. Župan občine Oplotnica ni kriv, da se je država odločila, da novih vlog ne obravnava več ter v letu 2018 spremenila sistem financiranja.

 

Občinska uprava

Občine Oplotnica
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
ŽELIŠ BITI TUDI V BODOČE NA TEKOČEM S TEM, KAR OBJAVI Občina Oplotnica? x
Naroči se na e-obveščanje in ostani v stiku z nami in ne zamudi več nobene pomembne novice ali dogodka!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!