Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Podaljšan rok za vnos podatkov o poškodovanih kmetijskih kulturah

Na podlagi Pobude Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za izdelavo končne ocene škode na kmetijskih pridelkih zaradi posledic neurij s točo oz. neugodnih vremenskih razmer v letu 2019 je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje pripravila predtiskane obrazce. Za pripravo le teh so se upoštevali podatki o prizadetih območjih in poškodovanosti kmetijskih kultur, ki jih je poročala Javna služba kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije na podlagi ogledov ter podatki o vremenu iz Agencije RS za okolje. Podatki o kulturah in površinah, kot tudi površinah zaščitnih mrež pred točo so prevzeti iz uradnih evidenc Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter obdelani v aplikaciji Ajda: 

 

- KMG-MID iz registra kmetijskih gospodarstev, 

- GERK, presekani na KO in občine, 

- subvencijske vloge, 

- kulture, ki jih je posredovala Javna služba kmetijskega svetovanja, 

- v primeru zelenjadnic tabela zelenjadnic, 

- v primeru trajnih nasadov tabela trajnih nasadov.

 

Kljub skrbnemu križanju več registrov (od prijavljenih poljščin v subvencijskih vlogah, GERK-ov in katastrskih občin, podatkov iz subvencijskih vlog, priznane prizadete kulture,…), ki so vneseni v aplikaciji Ajda, se je lahko dogodilo, da kateri od GERK-ov ni bil natisnjen v predtiskan obrazec, posledično je lahko izpadel tudi oškodovanec oziroma je v obrazcu navedena napačna kultura.

 

Da se izognete polemikam manjkajočih GERK-ov, lahko podatke o kulturi, višini škode in poškodovani površini vpišete v aplikacijo Ajda. Prav tako lahko v vpisanem seznamu popravite napačno navedene podatke, pri tem pa upoštevate priznane poškodovane kulture.

 

V kolikor posamezen oškodovanec ni prejel predtiskanega obrazca, je pa utrpel škodo na priznanih poškodovanih kulturah, lahko odda izpolnjen obrazec z vsemi dokazili, ki ga vnesite v aplikacijo Ajda v naknadno podaljšanem roku.

 

Ob upoštevanju vseh navedenih razlogov podaljšujemo rok za vnos podatkov do srede, 5. februarja 2020.

 

S spoštovanjem,

 

Pripravila: Ana Jakšič Mag. Stanislav Lotrič podsekretarka

 

Mag. Stanislav Lotrič, sekretar namestnik generalnega direktorja

Oglejte si tudi