Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

DRUŠTVO SOŽITJE SLOVENSKA BISTRICA SE PREDSTAVI

Društvo Sožitje deluje kot pomoč za osebe z motnjami v duševnem razvoju (OMDR), njihove starše in člane družin. Osebe z motnjami v duševnem razvoju so osebe, ki imajo prirojeno znižano raven inteligentnosti, nižje sposobnosti na kognitivnem, govornem, motoričnem in socialnem področju .
 

Smo  lokalno društvo, ki šteje 170 članov iz štirih občin. To so občine Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole. Delujemo v prostorih Marinškovega doma, na Čopovi ulici 12 v Slovenski Bistrici.

 

V našem društvu je 60 (šestdeset) oseb z motnjami v duševnem razvoju, 89 (devetinosemdeset) svojcev oseb z motnjami v duševnem razvoju in 21 (enaindvajset) podpornih članov, med njimi so tudi prostovoljci.

 

Osebe z motnjami v duševnem razvoju imajo večino potreb, ki jih imajo ostali ljudje: potrebe po socialnih stikih, varnosti, primerni nastanitvi, izobraževanju, zaposlitvi ipd. Društvo deluje predvsem na medsebojnem druženju, izobraževanju oseb z motnjo in njihovih svojcev, v pomoči med seboj…..

 

V našem društvu se izvajajo raznorazne aktivnosti, ki jih skušamo čim bolj prilagoditi potrebam in željam naših članov. Vsakoletno se podamo na dva izleta; spomladanski izlet in jesenski izlet. Izbiramo razne lokacije po Sloveniji in pa tudi v Avstriji in na Hrvaškem smo že bili. V spomladanskem mesecu imamo izobraževalni vikend seminar za OMDR in njihove svojce. Tam  starši na predavanjih izvemo veliko novega, naši otroci pa se sproščajo in igrajo v družbi naših prostovoljk med tem časom.

 

Potem so tu še razni pikniki, predvsem kostanjev piknik, kopanje  na Ptuju, ki se izvaja tekom celega leta, seveda ne smem pozabiti na naše druženje ob praznovanju Dedka mraza. Takrat pride res Dedek Mraz in otroke razveseli z malo pozornostjo, nato pa se pogostimo in poveselimo ob glasbi.

 

Še marsikaj drugega se dogaja pri nas, za kar si močno prizadevamo člani Izvršnega odbora  Društva Sožitje Slovenska Bistrica.

 

Kot povzetek celotnega članka naj poudarim, da so vsa naša druženja organizirana v smislu zadovoljstva naših OMDR oseb, kajti če so naši otroci zadovoljni, če so njihovi obrazi srečni, potem smo tudi mi srečni, ker jim lahko nudimo vsaj malo popestritve v njihovem življenju. In lahko si trdim, da posledično so zadovoljni tudi njihovi svojci. Kajti ni lepšega kot občutit topel pogled, nasmeh in pa tudi objem naših otrok, s katerim pa vse povejo oz.  pokažejo.

To pa je tudi smisel delovanja našega društva: ZADOVOLJSTVO, SREČA, ISKRENI NASMEH OMDR OSEB.


Za karšnokoli informacijo ali včlanitev v naše društvo smo Vam na voljo na sedežu društva na Čopovi ulici 12 ( prostori Marinškovega doma) vsak prvi torek v mesecu med 8. In 10 uro.

 

Oglejte si tudi