Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
15°C
0°C
Oceni objavo

V GRADCU

V Gradcu

V soboto, 30. 10. 2021, smo se člani OO borcev za vrednote NOB Oplotnica  pridružili članom Združenja borcev za vrednote NOB  Slovenska Bistrica in prisostvovali komemoraciji na osrednjem pokopališču v Gradcu.

Letos, prav na 1. november, je poteklo 60 let, kar je bila svečana otvoritev spomenika, ki z mogočnim lokom iz cezlaškega granita simbolizira spokojnost in večni mir za 2516 žrtev nacizma iz Evrope. Na obelisku je v 11 jezikih zapisano sporočilo:« Čuvajte svobodo in mir, kajti dali smo zanje življenja«. Med vsemi žrtvami nacizma počiva tu največ Slovencev, kar 1213. Poleg borcev Pohorskega bataljona, 65,so tu še talci, streljani v Mariboru, in druge žrtve nasilja.

Delegacije občin: Slovenska Bistrica, Poljčane, Ruše, Lenart, Maribor, Puconci, Ormož in Oplotnica so položile vence. Zavod za kulturo Slovenska Bistrica je izvedel bogat kulturni program. Slavnostni govornik je bil Marjan Šiftar, član predsedstva ZZB NOV Slovenije. Prisotni so bili tudi sorodniki žrtev in praporščaki.

Udeleženci iz Oplotnice smo se hkrati spominjali tudi pomembnega dela naših babic in dedkov, ki so ga v težkih  povojnih časih opravili kot cezlaški delavci. Po pripovedovanju še živečega kamnoseka so  zahtevno delo izgradnje spomenika opravili v treh mesecih. Nič jim ni bilo takrat pretežko, tudi nočno in nedeljsko delo ne. Starejši Oplotničani še poznajo skoraj neverjetno zgodbo o klesanju  in oblikovanju veličastnega kamna, da je dobil podobo, ki je danes pomnik nekega hudega časa.

In zdaj stoji tam  že 60 let v opomin in spomin za zdajšnje in bodoče rodove!

 

                                                           Maja Valenčak

Oglejte si tudi