Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
11°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

Dan Zemlje v Oplotniškem vintgarju in Cezlaku

Oplotniška graščina se je kopala v soncu, ko je v nedeljskem jutru pozdravila množico veselo razpoloženih pohodnikov. Prišlo jih je okrog 100, ki so si vzeli čas zase in za druge, da jim polepšajo dan.

 Na začetku skupnega praznovanja, 22.aprila- DNEVA ZEMLJE, je udeležence nagovorila  glavna organizatorka pohoda Marjeta. Turistično društvo Oplotnica je poskrbelo za prijeten začetek poti. Po cesti do vhoda v Vintgar so za varnost starejših in najmlajših skrbeli vodniki Turističnega in Planinskega društva Oplotnica. Razgretim pohodnikom je prijal hlad gozda na vhodu v Vintgar pri Javornikovi ridi. Nekaj časa jih je pot vodila po stari cesti Oplotnica –Cezlak, kjer so včasih furmani vozili pohorski les in kamen iz kamnoloma v Cezlaku.  Pot jih je ves čas vodila ob potoku Oplotniščica, ki se je v vsej  lepoti kazala s svojimi slapovi, brzicami, tolmuni in ogromnimi lepo oblikovanimi skalami. Med njimi je tudi velika skala v obliki želve, kjer je v Dolini miru ob njej urejeno počivališče.

 Tam je bila pripravljena pogostitev. Pohodniki so se okrepčali z odličnim Heleninim bogračem. Vse dobrote so postregli člani Turističnega društva Oplotnica, pod vodstvom Marije. Nato so hodili skozi najlepši del Vintgarja, prečkali potok po Mostu prijateljstva  in nadaljevali pot do Cezlaka. Zanimivosti o kamnoseštvu jim je v muzeju povedala Angelca, o kamnolomu pa Marjan, oba vodnika Turističnega društva Lipa Kebelj. Po vrnitvi v Vintgar so nadaljevali s prijetnim druženjem, ki ga je obogatila kulturnica Dragica s svojo zgodbo. Številni pohodniki so se preizkusili v streljanju z lokom, otroci pa so se veselili na gugalnicah.

 Vsi pohodniki so uživali v Oplotniškem biseru, kjer je ohranjena naravna dediščina, kot je Megličev slap, Povodnikova noga, Skrivnostni tolmun, Anin gaber zvestobe, Mogočen gaber  vzdržljivosti »korajže« in Ribiški raj ter kulturna dediščina, kot so ostanki mlinov, žag (Flosarjev mlin, Krivčova žaga, Jorčova žaga, Gričnikova žaga in mlin, Orbjenkov mlin in žaga) in ostanki Jorčove »brve«.

Da so si lahko vse to pohodniki ogledali in spoznali, kako so živeli ljudje v preteklosti in kako so bili povezani s potokom, gozdom in ostalo naravo, pa je urejena Učna pot od perišča v Oplotnici skozi Vintgar do kamnoloma v Cezlaku. Pot je uredilo Turistično društvo Oplotnica s pomočjo dveh sofinanciranih projektov in z okrog 3000 prostovoljnimi delovnimi urami  članov TD Oplotnica.

 Brezplačno praznovanje DNEVA ZEMLJE v  Oplotniškem vintgarju in v Kamnolomu Cezlak so podarili prostovoljci TD Oplotnica, PD Oplotnica, OŠ Oplotnica, TD Lipa Kebelj, ŽF Oplotnica in sponzorji  , Občina Slov. Bistrica, Občina Oplotnica, Pekarna Strnad, Podjetje Pohorje Tours, Trgovina Breznik,  Mineral Cezlak in Kmetija Truntič. Iskrena hvala, v imenu vseh, ki so se vrnili domov zadovoljni, da so lahko prisluhnili glasbi narave , se sprostili in napolnili z energijo za lažje premagovanje vsakodnevnih obveznosti.

                                                                                  Marjeta in Zinka

                                                                                  Ženski forum Oplotnica

Oglejte si tudi