Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Aktivnosti OO borcev za vrednote NOB Oplotnica

Kljub dopustniškemu času in žal zopet povečanemu številu obolelih člani naše organizacije ne mirujejo. Ob upoštevanju navodil spolnjujejo naloge, ki so jih zapisali v letni program. Navajam dva dogodka iz poletnih dni.
Na Menini planini med spomini

 

Julija meseca, natančno prvo soboto, se iz vseh koncev Slovenije pripeljemo na Menino planino. To je planota, porasla z dišečim planinskim cvetjem, ki ga s pridom mulijo krave, ovce in tudi konje sem opazila. Živali so v tem času nepogrešljiv del slikovitega sveta, ki se odpre, ko se z avtobusom pripeljemo  iz doline, iz savinjske ali tuhinjske strani  na višino približno 1500 nadmorske višine. Menina planina je poleti raj in vabi vse, ki si želijo pobegniti iz razbeljenih mest, betonskih stolpnic in stran od vonja razgretega asfalta.

 A naš obisk je bil namenjen spominom. Pred spomenikom, ki je postavljen v spomin na legendarni preboj iz sovražnikovega obroča februarja 1945, v katerem se je znašlo 500 partizanov, ki so bili v hudi zimi obkoljeni z vseh strani, so prireditelji pripravili tradicionalno slovesnost, namenjeno že omenjenemu preboju in rešitvi življenj in tudi počastitvi 80-letnice ustanovitve OF.

Bilo nas je manj kot običajno, saj so se organizatorji držali navodil NIJZ. A prireditev je bila kljub temu bogata, s pestrim kulturnim programom in govorom zgodovinarja dr. Martina Premka. Praporščaki so še zadnjič pozdravili komandanta Franca Severja –Franto, ki je pred nedavnim odšel v zgodovino. Prisotna je bila tudi preživela borka preboja, Valči Skrinjar Tvrz.

Med udeleženci proslave na Menini smo bili tudi Oplotničani, člani OO borcev za vrednote NOB Oplotnica.


PODELITEV PRIZNANJA

S spominskim pohodom članic in članov OO borcev za vrednote NOB Oplotnica smo se v soboto, 11. septembra, odpravili k Tehniki Mernik v Koritnem. Bila je čudovita sobota. Pohodna pot je bila namenjena 10 umrlim članom v času korone. Hkrati pa nas je čakala še posmrtna podelitev priznanja Stanku Smogavcu, pokojnemu partizanu, ki je v naši organizaciji častno in desetletja dolgo opravljal vlogo praporščaka. Zadnjič je ponosno stal ob praporu na komemoraciji oktobra 2019. Priznanje mu je bilo podeljeno v lanskem poletju, a ga zaradi znanih razmer nismo mogli izročiti. Stanko Smogavc je medtem odšel med spomine. Plaketo in priznanje je iz rok predsednice prejela vnukinja, ki ga je kot gospodarica nasledila na kmetiji. Podelitve so se udeležili številni sorodniki. Razšli smo se z obljubo, da se prihodnje leto spet srečamo pri obeležju partizanski tiskarni Tehnika Mernik, pomembnem zgodovinskem spomeniku iz časov NOB v občini Oplotnica.

OO borcev za vrednote NOB Oplotnica


Oglejte si tudi