Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
4°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Strokovna ekskuzija na Koroško s predavanjem

V soboto, 1. junija 2019, smo se člani društva odpravili na letošnjo strokovno ekskurzijo. Pot nas je vodila na Koroško. Ker je pot na Koroško kar dolga, nismo načrtovali veliko drugih ogledov. S pravim rudarskim vlakom smo se opremljeni v rudarsko opremo odpeljali do osrčja rudnika, v okrožje Moring. Vožnja po 3,5 km dolgem Glančnik rovu je edinstveno doživetje, ki traja približno 15 minut. Izstopili smo na postaji v osrčju gore 600 m pod površjem Velikega vrha. Ob spremstvu izkušenega vodnika smo se podali po turistični poti, kjer so nam predstavili zgodovino rudarjenja in s pomočjo razstavljenih eksponatov smo doživeli pravi »knapovški šiht«, ki so nam ga popestrili s pravo knapovsko malico. 

Po ogledu rudnika smo se polni vtisov odpravili proti Kotjam. Nad Kotljami je na Preškem vrhu Prežihova bajta, ki je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Bajta je značilna koroška stavba malega kmeta »bajtlerja«, ki nas z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje Prežihove mladosti, o Prežihovem delu pa pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju.

Prežihova bajta je tudi etnografsko zanimiva.

Nato nas je pod popeljala nazaj v Slovenj Gradec, kjer smo v čudovitem ambientu Vrtnarskega centra Jehart imeli še strokovno predavanje o gojenju buč velikank.

Oglejte si tudi