Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Uvod v praznični december in Prave oplotniške jaslice

Pretekli petek je Oplotnica zasijala v lučkah. Na prireditvah so sodelovale tudi Sekcije Kulturno umetniškega društva Oplotnica. Okrepljen ženski pevski zbor je najprej zapel dve pesmi v oplotniškem parku pri postavljanju adventnega venčka v organizaciji TD Oplotnica. Kasneje so vesel uvod pred prižigom lučk na jelki (organizator KD festival Oplotnica) in jaslicah (organizator TD Trta Oplotnica) zaigrali člani godbe na pihala, ženski pevski zbor je zapel  še dve prečudoviti pesmi o prihajajočih praznikih. Predsednica literarne sekcije Jana Gliha Hohler je povezovala celotno dogajanje. 

 

Poleg ostalih jaslic je postavil prečudovite jaslice tudi znani rokodelec in ljubitelj kamna Marjan Crnič v sodelovanju z našim društvom. Skupaj sva jih poimenovala Prave oplotniške jaslice. Sestavlja jih namreč obzidje grajskega dvorišča, španska jelka, menihi, ki so pred stoletji živeli v oplotniški graščini, in seveda sveta družina, trije kralji, živali, pastir ter naključni sprehajalec. Ideja se je Marjanu Crniču porodila že pred novembrom. Postopoma je dobivala stvarno obliko, kar smo spremljali in prispevali drobec v celotni izdelavi. Poslikavo vhoda (na obzidju) v graščino je opravil Jani Konec, član Sekcije za likovno umetnost in oblikovanje društva. V sredo so pri prenosu sestavnih delov od doma do razstavnega prostora pod špansko jelko sodelovali tudi otroci iz OŠ Oplotnica (v okviru projekta Popestrimo šolo). Do petka je sledila še dodelava okolice, postavitev table in reflektorja. V petek po 17. uri pa so zasijale v vsej svoji lepoti. Narejene so tako, da jih še lahko nagradiš. Pustimo se presenetiti naslednje leto. 

 

Člani Kulturno umetniškega društva se zahvaljujemo društvom in Marjanu Crniču, da smo skupaj pripravili prireditev s pridihom prihajajočih praznikov.

 

Emilija Hren Dečar, predsednica Kulturno umetniškega društva Oplotnica

Foto: MC, FR, UL, DD in EHD

Oglejte si tudi