Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
24°C
8°C
Oceni objavo

ŠE ENA LEPA NEDELJA PRI SV. MIKLAVŽU

18. Tradicionalno srečanje ljudskih pevcev in godcev v cerkvi svetega Miklavža v Koritnem nad Oplotnico
 Minulo nedeljo se je v cerkvi sv. Miklavža v Koritnem nad Oplotnico dogajal še en velik in odmeven kulturni dogodek. Naš gotski biser je namreč gostil že 18. tradicionalni koncert ljudskih pevcev in godcev. Kljub vremenu, ki se ni in ni moglo odločiti, bi bilo sončno, oblačno ali samo spremenljivo, se je v cerkvi in na dobro ozvočenem družabnem prostoru nad njo, zbralo spoštovanja vredno število ljubiteljev lepe domače pesmi in glasbe. Že število obiskovalcev je dalo vedeti, da so vsakoletni koncerti ljudskih pevcev in godcev, ki potekajo v organizaciji KUD Oplotnica in Ljudskih pevcev s Koritnega, pod pokroviteljstvom občine Oplotnica, dosegli in celo presegli začetna pričakovanja, saj so  postali dogodek, ki je znan daleč izven  meja naše občine.

 

Tudi za tokratni koncert lahko povsem upravičeno zapišemo, da je dosegel  svoj prvotni namen. Na njem je nastopilo 14 izbranih skupin, kar je le dokaz več, da ga povabljene skupine jemljejo nadvse resno in jim nastop na njem ne pomeni le klic dolžnosti do svojega od narave danega talenta, temveč tudi možnost za promocijo in napredovanje v očeh glasbenih kritikov. 

 

Uvodni pozdrav vsem sodelujočim skupinam in dokaj številni publiki je na družabnem prostoru nad cerkvijo pripravila godba na pihala KUD Oplotnica. Sam koncert se je dogajal v notranjosti cerkve pred najlepšo možno kuliso, glavnim oltarjem Sv. Miklavža,  biserom baročne arhitekture. Povezovalec programa in avtor vsebinsko zares bogatega scenarija je bil  dober znanec  z oplotniške kulturne scene Jože Novak, ki je s svojim besednim zakladom in smislom za zdrav ljudski humor spet enkrat dokazal, kako lepo se lahko prepleteta zdrava mera pohorske šegavosti in lepa domača pesem! 

 

Če bi se že morali odločiti, katera od zapetih pesmi je bila najlepša in vsebinsko najbolj bogata, bi se verjetno pridružili kar večinskemu mnenju publike ter častnih gostij in obenem tudi strokovnih ocenjevalk, Vesne Sever in Adriane Gaberščik iz radia Ognjišče! Pesem o materi, ki je zavrgla svoje tri otroke in se hotela poročiti kot nedolžna nevesta, v izvedbi Ljudskih pevcev s Koritnega je bila namreč presežek tako po kvaliteti izvedbe, kot po brezčasni in dokaj poučni vsebini. Veliko podobnih prireditev smo se že spremljali in jih tudi opisali, a za vtise, ki smo jih doživljali ob  poslušanju te dokaj dolge, a nadvse lepe pesmi, nam je na žalost zmanjkalo primernih in dovolj lepih izrazov! In komu gre zahvala, da je ta, že skoraj pozabljen in za večino poslušalcev še nikoli slišan biser izbrskal iz naše sicer zares bogate kulturne zakladnice? Ta čast, vsaj po besedah ostali članov skupine, pripada Slavku Lipušu iz Fošta nad Oplotnico. Hvala, Slavko in – obilo sreče pri brskanju po zakladnici, ki so jo s tolikšno skrbjo in ljubeznijo polnili naši predniki!!

Avtor: Feliks Štefane

Oglejte si tudi