Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

PRED OBELISKOM V GRADCU

10 Oplotničanov, članov OO borcev za vrednote NOB Oplotnica, se je v torek, 30.10. 2018, udeležilo obiska v Gradcu, kjer je na osrednjem pokopališču mednarodni spominski kompleks, posvečen žrtvam nacizma iz časov 2.svetovne vojne.
Tu upepeljeni počivajo v skupni grobnici, ki je postavljena pred obelisk. Nad veličastno granitnio ploščadjo se razprostira obok, v katerega je vklesanih 2516 imen talcev, borcev, dezerterjev iz nemške vojske, pa tudi borci Pohorskega bataljona, ki so izkrvaveli pri Treh žebljih. Med narodnostmi, le-teh je tu zastopanih 11, je prav slovenskih žrtev največ. Na granitnem loku je vklesano 1213 imen Slovenk in Slovencev. Obelisk v 11 jezikih sporoča:" Čuvajte svobodo in mir, kajti dali smo zanje življenja!" Oplotničani smo prav posebej ponosni na ta spomenik, saj je povezan z našo polpreteklo zgodovino. Zgradil so ga naši babice in dedki, delavci Granitne industrije Oplotnica. Vse vklesane črke, sleherni element iz celotnega spomenika, vse je bilo obdelano in izklesano v Cezlaku, nato pa s tovornjaki pripeljano v Gradec. Tu so cezlaški kamnoseki sestavili celoto in 1.novembra 1961 je bilo obeležje odkrito. O podrobnostih nam je pripovedoval Ivan Potočnik, eden od dveh še živečih takratnih kamnosekov, ki so postavili spomenik.

Komemoracijo, ki smo ji prisostvovali, sta pripravili organizaciji Združenj borcev za vrednote NOB Slovenska Bistrica in Ruše. Obe sta  prispevali kulturni program, spregovorila je tudi poslanka DZ, Bojana Muršič. Pri položitvi venca je z delegacijo sodelovala tudi Občina Slovenska Bistrica. Pred grobnico je bilo položeno cvetje iz več slovenskih občin, od koder so izhajali usmrčeni rojaki. 
Ni čas izbrisal spomina na žrtve. Prav je tako.

Oglejte si tudi