Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

POD NEVIDNIMI ZVEZDAMI BRALI, IGRALI, PLESALI IN PELI

V prečudovitem, nedeljskem dnevu pred oplotniško graščino odvil se je literarno - folklorni popoldan, četrti po vrsti v letu tekočem, trinajstega v mesecu.
Članice in podpornice Literarne sekcije Kulturno umetniškega društva Oplotnica so v bralnem delu čitale o zanimivostih in pregovorih, povezanih s prihajajočo jesenjo; o zavetnikih jeseni, o jesenskih običajih, kot je metev in o nepogrešljivih slovenskih klopotcih. V igralnem delu pa so »tri sestre (Jana, Bernarda in Kaja)« improvizirale srečanje po vrnitvi z letnega dopusta. Uboga srednja sestra, ki je celo poletje doma pridno delala, je bolna pričakala svoji sestri, ki sta uživali v potovanjih in avanturah, ne oziraje se na virus, ki kroži naokrog. Kdor ima sestre, razume, kaj vse so si imel za povedati. Na koncu pa je gledalce presenetila najstarejša, ki je napovedala, da bo kandidirala na naslednjih volitvah, katerih, kje in kako, je zaupala le sestrama, gledalci bomo pa že enkrat izvedeli ali pa tudi ne.

Gostje, mladi člani in članice KUD Jurija Vodovnika s Skomarja, so tokrat odplesali in odpeli niz gorenjskih plesov, skozi katere so med drugim prikazali igre za krajšanje časa, merjenje hitrosti in iznajdljivosti fantov pri  osvajanju deklet za ples,merjenje moči med dekleti in fanti, ko so se zavrteli enkrat fantje z dekleti na rokah, drugič dekleta s fanti,...  

Glavna pobudnica literarnih večerov, tokrat popoldneva, Jana Gliha Hohler je v zaključnem nagovoru povabila obiskovalce na ocvirkovko in pravi oplotniški špricer  ter na naslednji dogodek trinajstega oktobra, ki bo najverjetneje zaradi poznih ur potekal pod vidnimi zvezdami, seveda, če bodo razmere dopuščale.

 

Zapisala: Emilija Hren Dečar

Foto: Emilija Hren Dečar

Oglejte si tudi