Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Oratorij 2018

Od 16. do 22. julija je na Prihovi potekal teden igre, petja, zabave, učenja in otroškega veselja. Letos se ga je udeležilo kar 170 otrok. Otroci so s svojo radoživostjo skupaj z animatorji skrbeli za živahen utrip Prihovske župnije.

Oratorij pomeni prijetno preživljanje prostega počitniškega časa ter vzgojo za dobre krščanske in občečloveške vrednote. Namenjen je predšolskim in osnovnošolskim otrokom. Ves čas oratorijskega dogajanja jih s svojim prostovoljnim delom spremljamo animatorji, skupina mladih srednješolcev in študentov, ki pripravljamo oratorijski program.

Oratorij poteka ob spremstvu župnika in duhovnega voditelja Slavka Krajnca.

 

Skozi teden so udeleženci oratorija pod naslovom »Eno je potrebno« spremljali zgodbo Friderika Baraga od njegove odločitve za študij, duhovništvo in  misijone do njegovega škofovskega posvečenja. Poudarek v zgodbi je bil na njegovem delu med Indijanci. Z njegovo pomočjo smo otrokom izpostavili življenjske vrednote kot so kultura, krst, nenavezanost in gorečnost.

 

Oratorij so vsak dan sooblikovale različne dejavnosti. Dnevi so se začeli z igro in jutranjo vadbo, nato dramska igra o Frideriku Baragi in kateheze. Po malici smo ustvarjali v delavnicah, kjer smo izdelovali lovilce sanj, indijanske perjanice in bobne, papirnate cvetove in okraske. Za kosilo so skrbele odlične kuharice. Popoldne so se odvijale razne igre. Fantje so bili najbolj navdušeni nad športnimi, punce pa je bolj pritegnila velika igra. Vsi skupaj  smo še posebej uživali v vodnih igrah. V sredo smo odšli na izlet. Najprej v kino in nato na kopanje. Konec tedna nas je obiskal tudi škof Marjan Turnšek. Teden druženja smo zaključili v nedeljo s sveto mašo in razstavo izdelkov, ki so jih otroci tekom tedna izdelali v delavnicah.

Možnost kvalitetnega preživljanja prostega časa je dandanes v dobi elektronike še kako pomembna in dragocena vrednota. Hvaležni smo vsem, ki na Prihovi pripomorejo k izpeljavi Oratorija. Hvala animatorjem, ki prostovoljno pripravijo oratorij, otrokom, ki vsako leto z veseljem prihajajo, staršem in vsem našim sponzorjem, ki omogočite tako raznolik, veselja poln teden. Hvala Pohorju tours, Oplast Tepanje, Plodu, občini Oplotnica, pekarni Strnad, občini Slov. Bistrica, Kmetijski zadrugi Slov. Bistrica, Mega tekstilu, podjetju Alpox, Avtu DS in Fagusu GIS.

Urška in Daša Pučnik

Oglejte si tudi