Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Ob " odprti knjigi"

"Odprta knjiga" je simbolno leseno obeležje in je postavljeno v spomin na delovanje partizanske tiskarne Tehnika Mernik v Božjem nad Oplotnico. Delovala je v jarku, v neposredni bližini spomenika, v zemljanki, veliki 4 x 8 m. V njej je potekalo delo od avgusta 1944 do maja 1945. Tu je živelo in delovalo 20 ljudi, ki so bili odgovorni, da se je natisnilo približno 500 000 listov partizanskega tiska. Za varnost tiskarne so skrbeli domačini iz neposredne okolice.Obeležje je leta 1981 postavilo Časopisno -grafično podjetje Večer. OO borcev za vrednote NOB Oplotnica ga je leta 2007 obnovila .

12. tradicionalni spominsko-rekreacijski pohod k Tehniki Mernik se je odvil 2. junija po utečenem scenariju. Pohodniki so se zbrali pred gasilskim domom in krenili na krožno, dobro označeno pot do tiskarne in nazaj v dolino. Spremljali so jih zastavonoše območnih združenj Veteranov vojne za Slovenijo in združenja Sever. Nastopajoči in nekateri obiskovalci prireditve so se pripeljali do domačije Bobik -Petrič z organiziranim prevozom. Obojim so se pridružili še domačini. Ob 10. uri smo v počastitev tiskarne in ob 20.rojstnem dnevu občine Oplotnica izvedli kulturni program. Zapeli so Ljudski pevci iz Koritnega, na harmoniko je zaigral Tine Lesjak, sodelovala je  učenka OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, Tina Pučnik. Anja Regoršek je povezovala program. Govornik na prireditvi je bil Frenk Jankovič,ki je pred leti postal krajan Prihove. Sicer pa je član Društva Mokrc in baritonist v Partizanskem pevskem zboru v Ljubljani ter v APZ Slava Klavora v Mariboru. Med obiskovalci smo pozdravili predsednka Območnega združenja ZB Slovenska Bistrica, tovariša Franca Bero, predsednika Območnega združenja slovenskih častnikov Slovenska Bistrica in predsednka OOZB Poljčane, tovariša Karla Malija in še nekaj članov OO borcev za vrednote NOB Poljčane.i
Po končanem programu smo se napotili na kmetijo Bobik- Petrič, kjer so na s pogostile članice društva Kmečkih žena. Ob dobri pogostitvi, lepem vremenu, predvsem pa ob sproščenem pogovoru in obujanju spominov se je iztekeklo 12. spominsko srečanje.

Oglejte si tudi