Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Lepo je, veš, mama, lepo je živeti.../ KAJUH/

Še so živi spomini na tiste hude januarske dni v letu 1943. Še so med nami žive priče, ki so v grozi in nemoči spremljale žalosten sprevod voznikov vprežnih voz. Ti so od Treh žebljev , skozi Lukanjo in Cezlak proti dolini vozili mrtev tovor. Izmaličene, okrvavljene in izropane padle borce Pohorskega bataljona. To so večni spomini in noben čas jih ne more izbrisati.
V soboto, 4. januarja, smo se Oplotničani pridružili približno dva tisoč obiskovalcem komemoracije na  poslednjem bojišču Pohorskega bataljona. Izjemno lepa sobota, bogato obsijana s sončnimi žarki, je privabila množico od blizu in daleč. Prišli so z avtobusi, osebnimi avtomobili, od ponekod so prišli kot pohodniki.Tudi iz Oplotnice se je na prizorišče peš odpravila skupina planincev, ostali pa smo prispeli na Osankarico z organiziranim prevozom,ki ga je financirala občina Oplotnica. Do poslednjega bojišča nas vsako leto organizirano vodijo prireditelji. Tudi letos je bilo tako. Na samem prizorišču je bil izveden lep kulturni program, v katerem so sodelovali člani Policijskega orkestra, oktet Lipa Kebelj in  deklamatorka Patricija Simrajh. Govornik je bil minister za šolstvo in šport -Jernej Pikalo. Ob polaganju vencev nas je zmotilo nastopaško obnašanje t.i. štajerske varde, a kljub temu so se padlim poklonili  sorodniki, organizacije, društva. Tudi občina Oplotnica in šola Oplotnica sta položili venca.

Ob vrnitvi s poslednjega bojišča smo kot običajno posegli po topli malici, ki jo vsako leto pripravijo vojaki slovenske vojske. Letos so skuhali imeniten pasulj. Zanj finančno poskrbijo sosednje občine. 

Druženje, obujanje spominov, ugotovitev, da je vsako leto manj starejših obiskovalcev in več srednje generacije in tudi mlajše smo opazili. Prav je tako. 

Vračanje v dolino je bilo za nekatere krasen pohod po Pohorju, za druge pa klepet na avtobusu. In obljuba, da se leto osorej spet srečamo na Osankarici.

 

V okviru spominjanja na Pohorski bataljon je Slovenska Bistrica pripravila 8. januarja spominski večer v Gradu. Tudi 8 Oplotničanov se je pridružilo  prireditvi.

Oglejte si tudi