Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
2°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

DOBRO OBISKANA PRIREDITEV - 75 let partizanske tiskarne TEHNIKA MERNIK

Partizanska tiskarna Tehnika Mernik je začela delovati avgusta 1944. Uspešno je opravljala poslanstvo do konca vojne. Bila je skrbno varovana in dobro skrita v gozdu med Koritnim in Božjim. Da je lahko delovala varno in učinkovito, so bili v veliki meri zaslužni kmetje v njeni neposredni bližini. Za material, za raznašanje gradiva in tudi za dobavljanje informacij, so skrbeli še aktivisti iz Oplotnice, Kota, s Keblja, tudi iz Slov. Konjic. Za varnost tiskarne in njenih ljudi sta skrbela domačina, obveščevalca, Pepca in Nande Tajnikar iz Koritnega. Obeležje tiskarni je bilo postavljeno leta 1981, 2007 pa ga je obnovila in dodala spominsko ploščo domača organizacija borcev za vrednote NOB Oplotnica.
Sobota, 11. maja, je bila kot nalašč za pohode in prireditve v naravi. Bilo je vedro, prijetno toplo in sonce nas je razvajalo.
Udeleženci13. spominsko-rekreativnega pohoda k Tehniki Mernik so se ob 8.30 izpred gasilskega doma v Oplotnici odpravili na pohod proti cilju. Nekaj več kot trideset jih je rahlo zardelih prisoplo na cilj -pred obeležje tiskarni, kjer so se že zbrali preostali udeleženci prireditve. Ob dogovorjeni uri smo izpeljali bogat kulturni program, prisluhnili govorcu in se skupaj odpravili proti naslednji lokaciji. Kmetija Bobik-Petrič je že vrsto let kraj prijetnega druženja, obujanja spominov. Bil je to čas za povezovanje preteklosti s sedanjostjo.
Udeleženci prireditve so prišli na Pohorje kar iz štirih občin; poleg domače še iz Slovenskih Konjic, Slovenske Bistrice in Poljčan.S svojo prisotnostjo so počastili spominsko slovesnost  predstavniki območnih veteranskih organizacij: veterani vojne za Slovenijo, veteransko združenje Sever in zveze slovenskih častnikov. Tudi govorec je prišel iz vrst veteranov vojne za Slovenijo. Božo Juhart Jakec je opozoril na vrednote, ki smo jim zavezani. Med nami so bili tudi člani družin Mernik, po katerih tiskarna nosi ime.

Kulturni program so oblikovali : Članici KUD Oplotnica ( Bernarda Tič in Anja Regošek), skupina učencev OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, Ljudski pevci iz Koritnega in harmonikar Franc Obrul. Za pohodnike je s strokovnim vodenjem poskrbelo domače PD, za malico na kmetiji pa članice DKŽ Oplotnica. Prireditev so obiskali tudi člani družin Mernik, po katerih  tiskarna nosi ime.
S srečanjem ob "odprti knjigi" se člani OO borcev za vrednote NOB Oplotnica pridružujemo praznovanju  občinskega praznika.

Oglejte si tudi