Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Vrtci v zmanjšanem obsegu delujejo v skladu z vsemi priporočili in preventivnimi ukrepi

Novomeški vrtci od včeerajšnjega dne do nadaljnjega delujejo v zmanjšanem obsegu. Tako so odprti vsi vrtci v Mestni občini Novo mesto z izjemo vrtca v Brusnicah. Po besedah ravnateljev in ravnateljic vrtcev so enote ter skupine prilagodili v skladu s potrebami, predvsem pa so pri tem gledali na dobrobit tako otrok, kot tudi staršev in zaposlenih.

Tako so v vrtcu Pedenjped od osmih enot delujoče štiri enote, in sicer Pedenjped, Sapramiška, Metka in Ostržek. Danes je bilo prisotnih 127 otrok, v vsakem prostoru pa je približno šest otrok z enim vzgojiteljem, takšna so bila tudi priporočila. Vrtec Ciciban je danes zabeležil 121 otrok, kar je 17, 5 odstotka vseh vpisanih otrok. Od sedmih enot so odprte štiri enote: Ciciban, Labod, Kekec, Bibe, delujoč je tudi bolnišnični oddelek, kjer vzgojiteljica deluje nemoteno. Odprti so tudi zasebni vrtci in vrtci s koncesijo.

 

V vrtcih Pedenjped in Ciciban dobro pripravljeni

Kot nam je zaupala Meta Potočnik, ravnateljica vrtca Pedenjped, je danes v vrtec prišlo manj otrok, kot so jih predvidevali ob petkovem beleženju, najverjetneje, ker so si varstvo starši organizirali drugače. »Kako bodo delovali, smo določili skrbno in premišljeno, še včeraj smo se usklajevali z vsemi vodji novomeških vrtcev. Tako smo organizirali varstvo na način, da so ves čas prisotne iste vzgojiteljice oz. vzgojitelji, vse pa poteka skladno s predpisi in priporočili vlade,« je še dodala ravnateljica vrtca Pedenjped. Joca Zec, ravnateljica vrtca Ciciban nam je prav tako potrdila, da je danes prišlo nekoliko manj otrok, kot so jih pričakovali, vseeno pa so se na razmere dobro pripravili. »Pomembno je, da se skupin ne razbija, da ostajajo znotraj skupin varni mehurčki v želji, da se otroci čim manj mešajo med seboj. Tako smo prilagodili tudi vhodne točke, starši lahko vstopajo in izstopajo v vrtec le skozi vhode, ki so vnaprej določeni za skupino njihovega otroka,« je še dodala Joca Zec.

 

Varstvo za vse tiste, ki nemoteno delujejo

Na podlagi sprejetih odločitev Vlade RS je župan Mestne občine Novo mesto, Gregor Macedoni sprejel sklep o delovanju vrtcev v Mestni občini Novo mesto v zmanjšanem obsegu v času epidemije Covid-19, s katerim točno določa postopanje v primeru zagotavljanja varstva otrokom vseh staršev, ki varstva zaradi službenih obveznosti ne morejo zagotoviti sami. Na podlagi dejstva, da je naša občina v veliki meri industrijsko intenzivna ter da je delo od doma za proizvodne delavce težko zagotoviti, je sklep župana pripravljen v smeri prijaznosti do vseh zaposlenih, ne glede na panogo kjer delajo (torej, ne zgolj za tiste, ki delujejo v zdravstvenem in ostalih nujnih podpornih sektorjih). V primeru poslabšanja epidemiološke slike se okoliščine zagotavljanja varstva seveda lahko spremenijo, do takrat pa vsi vrtci javne novomeške mreže delujejo na način, kot to predvideva sklep.

 

Novomeški vrtci so se poenotili

Poenoteno so se organizirali vsi novomeški vrtci, ki od staršev, v skladu z zgoraj omenjenim sklepom, ki ga je izdala občina, zahtevajo dve izjavi, in sicer izjavo, s katerim jamčijo za zdravje otroka ter zagotavljajo, da otrok ni bil v stiku z okuženim, ter  izjavo, ki dokazuje, da starši potrebujejo nujno varstvo – izjava je usklajena s sklepom o delovanju vrtcev v Mestni občini Novo mesto v zmanjšanem obsegu v času epidemije Covid-19. Kot v tem trenutku zagotavljajo ravnatelji novomeških vrtcev okužb v vrtcih ni, epidemiološka slika v vrtcih je dobra, v kolikor se bodo razmere spremenile, pa se bodo v skladu z vsemi priporočili in navodili sprejemali dodatni ukrepi.

Sklep o delovanju vrtcev v Mestni občini Novo mesto v zmanjšanem obsegu v času epidemije COVID-19 najdete tudi med uradnimi objavami na naši spletni strani.

 

Za otroke, ki ostajajo doma, bodo starši oproščeni plačila

Kot je povedal minister za delo, družino in enake možnosti Janez Cigler Kralj bodo starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtca ne bodo mogli delati, dobili 80-odstotno nadomestilo plače. Starši otrok, ki varstva ne bodo potrebovali, bodo v času zaprtja oproščeni plačila.

Oglejte si tudi