Logo MojaObčina.si

Novo mesto

JUTRI
32°C
18°C
TOR.
30°C
19°C

Krajevna izkaznica: KS Brusnice

Krajevna skupnost Brusnice se razprostira na skoraj 2000 hektarjih redkeje poseljenih površin med reko Krko in Gorjanci. Grički z vinogradi, bližina reke Krke in Otočca s prelepimi gozdovi, polji in travniki naredijo to pokrajino čudovito, njene največje bogastvo pa predstavlja 1416 složnih krajanov.

Krajevna skupnost Brusnice obsega 450 gospodinjstev, ki so razporejena po vaseh Brezje, Dolenji Suhadol, Gorenji Suhadol, Gumberk, Križe, Leskovec, Male Brusnice, Ratež, Sela pri Ratežu in Velike Brusnice.

Brusničani se lahko pohvalijo z lastno avtohtono drevesno vrsto, brusniško hrustavko, ki je neposredno povezana z enim izmed najbolj poznanih in obiskanih dogodkov v Mestni občini Novo mesto, praznikom češenj. Poleg te sadne dobrote je pri njih na voljo tudi mnogo drugih kulinaričnih užitkov, ki nastajajo v večkrat nagrajeni gostilni Vovko, izvrstne obroke pa strežejo tudi na Turistični kmetiji Šeruga in v priljubljeni gostilni Mrak.

V prepletu naselij in gozdov se skrivajo tudi stavbe z bogato zgodovino, kot sta grad Struga in cerkev Povišanja svetega Križa, mimo slednje pa se vije tudi prenovljena cesta, s katere lahko ozrete smučišče Male Brusnice oziroma Podgurski Kitzbühel.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi