Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Novomeški simfoniki vabijo na tradicionalni koncert ob kulturnem prazniku

Župan Gregor Macedoni in ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Matija Slak sta na današnji novinarski konferenci predstavila letošnjo izvedbo tradicionalnega koncerta Novomeškega simfoničnega orkestra na predvečer kulturnega praznika. Koncert bo v torek, 7. februarja, ob 19. uri v športni dvorani Marof. Vstop bo prost, obiskovalci lahko tudi letos pričakujejo kvaliteten in skrbno pripravljen program, 80-članski zasedbi simfonikov pa se bo poleg štirih solistov pridružil tudi 40-članski mešani pevski zbor.

Kot je povedal ravnatelj novomeške glasbene šole Matija Slak, koncert simfoničnega orkestra vsako leto privabi več kot 1000 obiskovalcev. Pod taktirko dirigenta Mira Sajeta bo orkester zaigrali sedem skladb, kot solisti bodo nastopili vokalistka Amaya (Maja Keuc), violinistka Manja Slak, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran in tenorist Aleš Pavlin. Ob zaključku se bo simfonikom pridružil tudi priložnostni mešani pevski zbor pod vodstvom zborovodje Blaža Klemenčiča, ki ga sestavljajo pevci iz novomeških in okoliških zborov. Skupno bo koncert popestrilo več kot 120 nastopajočih, ravnatelj Matija Slak se je ob tem za dolgoletno podporo pri delovanju orkestra zahvalili ustanoviteljici glasbene šole Mestni občini Novo mesto in generalni pokroviteljici tovarni zdravil Krka.

Župan Gregor Macedoni se veseli nadaljevanja več kot treh desetletij dolge tradicije obeleževanja kulturnega praznika s koncertom simfoničnega orkestra, ob tem pa je posebej pohvalil kakovost in raznolikost novomeške kulturne produkcije. Praznovanju kulturnega praznika se pridružujejo tudi ostale novomeške kulturne ustanove, ki za obiskovalce prav tako pripravljajo brezplačne dogodke. Pri Založbi Goga bodo konec januarja kot poklon kulturi in slovenskemu jeziku izdali tri nove knjige, 6. februarja Knjižnica Mirana Jarca ob 18. uri pripravlja stand up večer in zaključek 14. sezone bralne značke za odrasle, 7. februarja bodo v Anton Podbevšek Teatru gostili predšolske otroke vrtca Pedenjped, dramski igralec Gregor Čušin pa bo interpretiral delo Frana Levstika Martin Krpan. Ta dan tudi Zavod LokalPatriot v Galeriji Simulaker organizira voden ogled po razstavi Nejca Trampuža.

Na kulturni praznik 8. februarja bodo v Dolenjskem muzeju Novo mesto med 9. in 18. uro na voljo brezplačni ogledi vseh stalnih in občasnih razstav v muzeju in Jakčevem domu, Zavod Novo mesto ob 15. uri organizira brezplačno vodenje po mestu z naslovom Po Lamutovih sledeh, ob 18. uri pa bo v Galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine odprtje razstave Boštjana Puclja iMarathon.


Oglejte si tudi