Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Danes otroke v šolo pospremil maratonec Primož Kobe

Danes se uradno začenja Evropski teden mobilnosti (ETM), ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom. Letos kampanja poteka pod sloganom »Izberi čistejši način prevoza!«, v Mestni občini Novo mesto pa se nadaljuje uspešen projekt Pešbus. Tako je danes otroke v šolo pospremil tudi ambasador in organizator Novomeškega polmaratona maratonec Primož Kobe.

Letos se otrokom pri pešačenju v šolo kot novost pridružujejo uspešni novomeški športniki in prostovoljci Društva za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD NM), s čimer vnovič potrjujemo zavzemanje za pozitivne učinke na okolje in povezovanje lokalne skupnosti. Novomeške šole so tako skupno vzpostavile 11 začrtanih poti za pešačenje. Več kot 240 novomeških otrok je sicer v spremstvu staršev in prostovoljcev Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) pešačilo že lani, v času ETM 2020 pa se projekta aktivno udeležujejo na OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Center. Projekt organiziranega pešačenja v šolo Pešbus poteka že četrto leto zapored in je med novomeškimi otroki zelo priljubljen. 

Razveseljivo je tudi dejstvo, da je projekt odlično zaživel in da velja za enega najuspešnejših v Sloveniji, saj šole opažajo, da vse več otrok pešači v šolo tudi med letom in ne samo v času organizirane hoje v sklopu projekta. Mestna občina Novo mesto pa je pred tremi leti celo prejela naziv najaktivnejše slovenske mestne občine v ETM, k čemur je pomembno pripomogel rekorden Pešbus na OŠ Grm, kjer pešačenje poteka vse leto.

Mestna občina Novo mesto pri tem nudi podporo projektu, ki prinaša pozitivne učinke na več področjih: otroke usmerja h gibanju, druženju, učenju pravilnega obnašanja v prometu, samostojnosti, redoljubnosti; zmanjšuje avtomobilski promet na šolskih poteh in gnetenje avtomobilov na šolskih dvoriščih; pozitivno učinkuje na okolje ter povezuje skupnost in krepi medgeneracijske odnose. Pešbus se je sicer skupaj z Bicivlakom, ki v šolo vodi organizirane kolesarske skupine, razvil v okviru programa Zdrav šolar, katerega pobudnik in glavni koordinator je Inštitut za politike prostora.

Oglejte si tudi