Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

AMZS nasvet: Previdno pri nakupu rabljenih vozil

Poleg prevrtavanja števca kilometrov in drugih manipulacij je Policija v zadnjem času obravnavala več poskusov goljufije pri prodaji rabljenih osebnih vozil prek spletnih strani z oglasi.

AMZS voznike že vrsto let ozavešča glede tveganj in pasti pri nakupu rabljenega avtomobila. Poleg prevrtavanja števca kilometrov in drugih manipulacij je Policija v zadnjem času obravnavala več poskusov goljufije pri prodaji rabljenih osebnih vozil prek spletnih strani z oglasi. Tako kot pri drugih nakupih in aktivnostih na spletu je tudi pri nakupu vozila nujna pozornost in previdnost, kupci pa naj ne nasedajo lažnim oglasom o prodaji različnega blaga (računalnikov, osebnih vozil in drugih tehničnih predmetov) prek spletnih strani. 

Ni treba, da je nakup rabljenega avtomobila nakup – mačka v žaklju

Četudi rabljenega vozila ne kupujemo prek spleta, je pri odločitvi o izbiri nujna previdnost. Na trgu je namreč veliko vozil, ki se prodajajo v precej drugačnem stanju, kot to obljubljajo prodajalci. Na kaj je torej treba biti pozoren in kako se izogniti goljufijam?

Poreklo in zgodovina
Če ima vozilo znanega lastnika z znano zgodovino vzdrževanja je nakup bistveno bolj varen. Pri rabljenih avtomobilih je namreč treba vedeti, da lahko že majhen poseg v število prevoženih kilometrov pomeni ogromno razliko – na eni strani glede pričakovanj kupcev o stanju vozila, na drugi pa lahko prodajalci za vozilo z manjšim številom prevoženih kilometrov določijo višjo ceno. Slednje premami številne prevarante, ki si želijo hitrega zaslužka.

Jamstvo in garancija
Pri nakupu rabljenega vozila je treba preveriti, ali ima vozilo še veljavno garancijo oziroma če je možno kupiti jamstvo. Ob tem pa se je treba zavedati, da garancija in jamstvo nista sinonima, vsaj pri avtomobilih ne, temveč je med njima bistvena razlika, ki se lahko zelo občutno pozna tudi v denarnici ali na bančnem računu.

Strokovni pregled pred nakupom Še dodatna možnost, s pomočjo katere se lahko kupci izognejo prevaram, je, da rabljeno vozilo pred nakupom pregleda strokovnjak, ki bo ocenil, ali se glede na videz in stanje vozila število kilometrov ujema ali ne. Eden od načinov ugotavljanja posegov v števec je s pomočjo računalniške diagnostike. Njena uspešnost je odvisna od temeljitosti izvedbe goljufije. Število prevoženih kilometrov se beleži v različnih elektronskih krmilnikih vozila (različno glede na znamko in tip vozila). Neskladje zapisa števila prevoženih kilometrov (ugotavljajo se z računalniško diagnostiko) v posameznih krmilnikih je jasen pokazatelj na manipulacijo, če pa je bila manipulacija izvedena temeljito (tj., da so bili programskih popravkov števila prevoženih kilometrov deležni vsi krmilniki), se ta elektronska sled izgubi. Tu velja omeniti, da je nemalokrat za programski poseg v krmilnik potreben strojni dostop, ki pa se ga s strokovnim pristopom da ugotoviti in prav tako nakazuje na morebiten nedovoljen poseg v prevožene kilometre. 

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu rabljenega električnega avtomobila?

AMZS kupcem rabljenih električnih avtomobilov svetuje, naj bodo bolj kot na stanje števca prevoženih kilometrov pozorni na morebitne manipulacije pri številu opravljenih polnilnih ciklov oziroma prilagajanje programske opreme akumulatorjev. 

Dobro je vedeti:

Oglejte si tudi