Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Vrtec Nazarje je tesno povezan z naravo in lokalnim okoljem

Vrtec Nazarje ima velik privilegij v smislu povezovanja z naravo, saj je kraj v neposredni bližini vseh naravnih danosti - gozd, planine, reke, potoki, travniki in kmetije so nam na dlani in v vsakem letnem času lahko z najmlajšimi opazujemo in se podamo na potep v svoji okolici.

Otroci še posebej obožujejo gozd in dejavnosti, ki jih strokovni delavci v vrtcu pripravimo v njem. Največkrat pa kar domišljija ponese otroke k ustvarjanju in si sami ustvarijo domišljijski svet v malem sredi gozda. Vse skupine Vrtca Nazarje smo vključene v Mrežo gozdnih vrtcev in šol Slovenije, ki omogoča, da svoje kreativne ideje in svoja doživetja delimo tudi z drugimi vrtci in šolami širom Slovenije.

Pri gozdni pedagogiki strokovni delavci uporabljamo različne metode dela in ideje, ki jih razvijamo z dejavnostmi po zmožnostih otrok in njihovih doživetjih. Gozdni vrtec razvija predvsem stik in povezavo z naravo, naravne oblike gibanja, iskanje in reševanje izzivov v naravi, prosto igro in vseh ostalih potreb, ki so še kako pomembne za razvoj in odraščanje otrok. Otroci z gibanjem in reševanjem ovir v naravi pridobijo samozaupanje, samozavest, ustvarjalnost in pozitivno učno klimo. Z najmlajšimi tudi pokažemo okolico, v kateri živimo ter predstavimo kraj, ki je tesno povezan z gozdarstvom in lesarstvom, prav tako pa veliko ustvarjamo iz naravnih materialov in obiščemo kmetije ter spoznamo stare kmečke običaje in delo na kmetiji nekoč, saj po večini le ta že izginja ali ga nadomeščajo stroji.

Ker imamo v samem kraju tudi gozdno učno pot, se velikokrat sprehodimo in opazujemo spremembe v gozdu in ob robu le tega, v različnih letnih časih. Za konec vrtčevskega leta smo si v skupini Lunica najprej pogledali grad Vrbovec, zadnji skupni dan pred zasluženimi počitnicami pa sta nas v Muzeju Vrbovec, Muzeju gozdarstva in lesarstva prijazno sprejeli gospa Barbara in gospa Jasmina, s katerima smo šli po poti gozdarstva skozi zgodovino, spoznavali smo različne vrste dreves, se seznanili z različnimi obrtmi, povezanimi z gozdom, pogledali smo splav, tobogan za spravilo lesa, gondolo za les ter sedli v skorjevko z ognjiščem. To doživetje je bilo za otroke ob koncu obiska polno prijetnih vtisov.

Oglejte si tudi