Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
0°C
JUTRI
10°C
-2°C
Oceni objavo

Sprememba podatkov za NUSZ skupaj z obrazcem

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljevanju NUSZ) je eden izmed premoženjskih davkov, za katerega zakon določa, da je izvirni prihodek občin. Zato je NUSZ pomemben prihodek vsakega občinskega proračuna, saj s tem virom dohodkov občina zagotavlja ustrezno komunalno opremljenost stavbnih zemljišč ter gospodarski in družbeni razvoj. V Občini Muta je NUSZ urejen z Odlokom o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Muta (MUV, št. 31/03, 36/07, 34/09) – v nadaljevanju Odlok.

Zavezanec za plačilo NUSZ je fizična ali pravna oseba zasebnega ali javnega prava, ne glede na naslov stalnega prebivališča ali registracije, ki je lastnik ali uporabnik zemljišča, stavbe ali dela stavbe na območju Občine Muta (posestnik oziroma imetnik pravice rabe, razpolaganja, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice oziroma na tem območju opravlja dejavnost).

Odločbo o odmeri NUSZ izda zavezancu Ministrstvo za finance, Davčna uprava RS (v nadaljevanju davčni urad). Davčni urad začne postopek za odmero NUSZ na podlagi prijave zavezanca ali na podlagi podatkov o stavbnem zemljišču, ki jih posreduje davčnemu uradu Občinska uprava Občine Muta.

Podatke o zavezancih in stavbnem zemljišču pridobiva občinska uprava na podlagi prijave neposrednega porabnika stavbnega zemljišča, od upravnega organa, pristojnega za izdajo dovoljenja za posege v prostor, ter iz drugih uradnih evidenc. Če občinska uprava ugotovi, da je podan razlog za izračun NUSZ, za katerega pa ni dobila prijave, prične postopek po uradni dolžnosti.

Zavezanci so dolžni prijaviti Občinski upravi Občine Muta nastanek obveznosti plačila NUSZ po tem odloku in vse spremembe, ki vplivajo na odmero NUSZ, in sicer v 30 dneh po nastanku obveznosti oziroma po nastali spremembi. Če nastane obveznost za plačilo NUSZ po tem odloku ali sprememba med letom, se le-ta upošteva od prvega dne naslednjega meseca, v katerem je sprememba nastala. Če ti podatki niso dostopni, je zavezanec za plačilo NUSZ dolžan, na poziv Občinske uprave Občine Muta, v roku 15 dni od prejema poziva, posredovati verodostojne podatke, ki omogočijo odmero NUSZ.

Če zavezanci ne sporočijo zahtevanih podatkov za odmero NUSZ, občinska uprava določi površino za odmero stavbnega zemljišča na podlagi uradnih evidenc.

Obrazec za spremembo podatkov NUSZ najdete v prilogi tega obvestila, lahko pa ga izpolnite tudi v tajništvu občinskih prostorov.

Oglejte si tudi