Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
12°C
-0°C
Oceni objavo

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2019- GREMO PEŠ!

Občina Muta in Osnovna šola Muta se tudi letos pridružujeta akciji Evropski teden Mobilnosti

Evropski teden mobilnosti bo potekal pod sloganom Gremo peš!

Velika težava sodobne družbe je pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev zaradi pretirane rabe osebnih avtomobilov. Ker se preveč zanašamo na avtomobile, so naše ulice polne pločevine, naš zrak je onesnažen, mi sami pa se veliko premalo gibamo.

Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Zato smo letošnji Evropski teden mobilnosti posvetili hoji – najdostopnejšemu, najbolj zdravemu in najcenejšemu načinu premikanja.

Z geslom Gremo peš! želimo spodbuditi k aktivnejši uporabi hoje vse prebivalce Slovenije.

 

 

S hojo vplivamo na svoje zdravje in manj škodujemo okolju.

S trajnostno mobilnostjo želimo zmanjšati uporabo avtomobila in spodbujati druge, trajnostne potovalne načine, med katere ob javnem potniškem prometu in kolesarjenju prištevamo tudi hojo. Cilj trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in hkrati zmanjšati osebni motorni promet.

Hoja je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, čeprav njen delež že desetletja upada. Primerna je za krajše razdalje (do 2 kilometra), kar se ujema z značilnostjo zgradbe večine naselij v Sloveniji in povprečno dolžino tu opravljenih poti.

Dobro urejen javni prostor s primerno infrastrukturo spodbuja hojo.

 

 

Občine spodbujajo hojo občanov s kakovostno infrastrukturo in promocijo hoje.

V Sloveniji se bo letos veliko dogajalo na temo hoje.

 

Občine bodo lahko letos septembra svoje občane spodbujale k hoji, same pa bodo k promociji tega zdravega načina potovanja prispevale z zagotavljanjem primerne infrastrukture in izvajanjem ukrepov za spodbujanje hoje.

 

Med uspešne ukrepe sodijo vodeni strokovni sprehodi, promocija dosedanjih investicij za spodbujanje hoje, peš prihod otrok v šolo ali vrtec, izvedba ankete o hoji in podeljevanje certifikata za pešcem prijazno ustanovo.

Oglejte si tudi