Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Mozirje ponovno med najlepšimi kraji v Sloveniji

Zaključila se je letošnja, tokrat že 28. vseslovenska akcija Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna. Turistična zveza Slovenije je v sredo, 13. novembra 2019, na zaključni prireditvi v okviru Dnevov slovenskega turizma v Ljubljani podelila priznanja najboljšim v akciji. Mozirje je letos prejelo priznanje za 3. mesto med manjšimi mesti.

 

Obrazložitev komisije:

Že večkrat nagrajeno mestece odlikujeta dobro vzdrževanje stavbnega fonda in čistoča, kar še posebno velja za Mozirski gaj in strugo Savinje. V zadnjem času se Mozirjani lahko pohvalijo z lepo opremljenim novim TIC-om, novimi apartmaji z velnesom in kopališčem Medena vas. Ob Savinji je nov kamp s kopališčem in sprehajalnimi potmi. Zanimivo je urejeno tudi novo krožišče na regionalni cesti, območje kulturnega doma, posebnost pa so ploščice z opisi na hišah. Poudariti gre strategijo občine, ki razvija kraj na način, da bo prijazen predvsem občanom.

 

“Izjemno delo opravijo prostovoljci”

»Tekmovanje, ki poteka že od leta 1991 in je bilo tokrat že osemindvajsetič, je zastavljeno zelo širokopotezno, saj v njem sodelujejo večja, srednja in manjša mesta, turistični, zdraviliški in izletniški kraji, mestna, trška in vaška jedra, kampi in glampingi, mladinska prenočišča, tematske poti in Petrolova prodajna mesta. Zaradi tako široke zasnove tekmovanja lahko neskromno povem, da se je tudi zaradi tega tekmovanja in seveda vseh sodelujočih v njem turistična ponudba v Sloveniji občutno izboljšala, postala raznovrstnejša, veliko bolj kakovostna in predvsem usmerjena k ohranjanju dobrih odnosov med ljudmi ter k ohranjanju narave in naše raznolike dediščine,« je v uvodnem nagovoru na slovesni podelitvi priznanj najboljšim v letošnji akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna med drugim dejal Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije. Poudaril je tudi izjemno delo številnih prostovoljcev v turističnih društvih in zvezah po vsej Sloveniji, ki leta in leta brez plačila prispevajo svoj delež pri rasti in razvoju slovenskega turizma.

Kako pomembno – obenem pa pogosto skrito očem javnosti – je delo prostovoljcev v turističnih društvih in zvezah, je na prireditvi poudaril tudi Franc Vesel, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade RS.

Letos se je na državno tekmovanje akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna uvrstilo 90 mest in krajev, 18 kampov in glampingov, sedem mladinskih prenočišč, 28 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi. Na sredinem večernem dogodku so podelili priznanja najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, mestnim, vaškim in trškim jedrom, mladinskim prenočiščem, kampom, glampingom,  tematskim potem in Petrolovim bencinskim servisom ter zmagovalcem spletnega glasovanja.

 

Zmagovalci akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019

Letošnji zmagovalci akcije so: med večjimi mesti Velenje, srednjimi Slovenj Gradec in manjšimi Črna na Koroškem. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Kranjski Gori, med zdraviliškimi Rogaški Slatini, med izletniškimi Parku Škocjanske jame. Priznanje za najlepše urejeno jedro so prejeli: Novo mesto za Glavni trg z okolico (mestno jedro), Rateče (vaško jedro) in Kanal za Trg Kontrada (trško jedro). Najboljši kamp je Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, glamping pa Glamping Olimia Adria village. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel MCC Hostel Celje. Naj tematska pot je postala Učna pot Škrata Bisera. Najbolje ocenjen Petrolov servis je BS Mengeš Kamniška. Glas ljudstva (po spletu) pa je presodil, da prvo mesto za urejenost med večjimi mesti pripada Velenju, Podčetrtku med zdraviliškimi kraji ter Izoli med turističnimi kraji.

 

Najbolje ocenjeni v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019 v posameznih kategorijah:

  • Večja mesta: Velenje, Kranj, Koper
  • Srednja mesta: Slovenj Gradec, Ptuj, Postojna
  • Manjša mesta: Črna na Koroškem, Slovenske Konjice, Mozirje
  • Turistični kraji: Kranjska Gora, Izola, Bovec,
  • Zdraviliški kraji: Rogaška Slatina, Zreče, Podčetrtek
  • Izletniški kraji: Park Škocjanske jame, Luče, Mojstrana
  • Mestno jedro: Novo mesto (Glavni trg z okolico), Radovljica, Slovenj Gradec
  • Vaško jedro: Rateče, Šmarje pri Kopru, Kamna Gorica
  • Trško jedro: Kanal (Trg Kontrada), Mežica, Šentjur (Zgornji trg)
  • Mladinska prenočišča:  MCC Hostel Celje, Hostel Pekarna Maribor, Yuoth Hostel Ars Viva
  • Kampi:  Kamp Danica Bohinjska Bistrica, Camping Bled, Kamp Koren Kobarid
  • Glampingi: Glamping Olimia Adria village, Gozdna vasica Theodosius, Glamping Sončna dolina
  • Naj tematska pot: Učna pot Škrata Bisera, Pot kulturne dediščine Žirovnica, Pot močvirskih škratov na Mali plac, Krožna pot vojaške zgodovine
  • Bencinski servisi Petrol: BS Mengeš Kamniška, BS Dul AC jug, BS Planina pri Sevnici
  • Spletno glasovanje: Velenje (večja mesta), Podčetrtek (zdraviliški kraji), Izola (turistični kraji)

 

Oglejte si tudi