Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Najtežja buča v Mozirskem gaju je tokrat tehtala 533 kg

V soboto, 24. septembra, je v Mozirskem gaju potekalo že 12. državno tekmovanje za najtežjo bučo. Tudi tokrat je zmago domov odnesel lanski zmagovalec iz Trebnjega, Janko Lovše, ki je tako zmagal že četrtič. Od lani ima tudi rekord Mozirskega gaja. Njegova buča velikanka je takrat tehtala 719 kg.

Rekorda tokrat nismo dosegli. V resnici ga zaradi hude poletne suše in izredno visokih temperatur nismo niti pričakovali.

V Mozirskem gaju kar nekaj novincev

Čeprav razmere niso bile ugodne za doseganje visokih tež pri bučah velikankah, pa jih je vseeno v Mozirski gaj prispelo nekaj več kot lani, zato so imeli člani društva gojiteljev buč Bučmani tudi nekoliko več dela. Buče so namreč pred tehtanjem morali še pregledati in izmeriti.

Sicer jih je letos v Mozirskem gaju tekmovalo 14. Na ogled so torej 4 buče več, kot lani. Med tekmovalci pa so bili tudi novinci.

Najtežja buča, ki jo je pridelal Lovše, je tehtala 533 kg. 2. mesto si je prislužil Sebastijan Kojzek iz Ruš. Njegova buča je tehtala 490 kg. Na 3. mestu pa je pristala buča tekmovalke iz okolice Litije, Jože Rink Perme. Tehtala je 465 kg.

Najdaljšo bučo je letos vzgojil Erik Rink Perme. Dolga je bila 148 cm. Lanski zmagovalec, Zlatko Podgoršek, ki drži rekord Mozirskega gaja z bučo dolgo 200 cm, je letos pristal na drugem mestu. Njegova buča je merila 143 cm.

Laskavi naslov najlepše buče je domov odnesla oranžna lepotica Staneta Fojkarja.

Letos pa je bilo v Mozirskem gaju tudi največ lubenic do sedaj. Kar 6. Najtežjo je pridelal Uroš Fifolt in je tehtala 64 kg. Fifolt ima sicer tudi obstoječi rekord Mozirskega gaja za najtežjo lubenico, ki ga je dosegel leta 2020. Takrat se je tehtnica pri tehtanju njegove lubenice ustavila pri 69 kg.

Razstava buč je sedaj popolna

Od sobotnega tekmovanja Mozirski gaj krasijo tudi buče velikanke, zato je razstava buč popolna. Travnik nasproti Kmečke hiše pa krasi kar okrog 30 cvetnih aranžmajev mladih vrtnarjev in cvetličarjev. Na ogled bodo dokler bodo razmere to dopuščale. Tudi sicer je Mozirski gaj lepo razcveten, zato je sprehod po njem pravi užitek.

Velika jesenska razstava buč in cvetja v Mozirskem gaju bo potekala do vključno 9. oktobra, ko se bo park za nekaj časa zaprl. Odprli ga bomo spet v prvih dneh decembra, ko bo zasijal v božičnih lučkah. Prihaja namreč Božična bajka Slovenije.

Čaka nas še podelitev kolesa

Pred koncem sezone nas čaka še podelitev kolesa Pony, s katerim so se obiskovalci lahko fotografirali in nam pošiljali svoje fotografije vse od poletja dalje.

Strokovna komisija bo izbrala najbolj odštekano, najbolj družinsko in najbolj umetniško fotografijo. Tisti, ki so jih posneli, bodo domov odnesli atraktivne nagrade. Fotograf skupno najboljše fotografije pa bo domov odpeljal kolo Pony. Podelitev bo potekala 8. oktobra.

Vabljeni torej v Mozirski gaj! Začutimo čarobnost jeseni skupaj!

(vir: mozirskigaj.com)


Oglejte si tudi