Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
20°C
JUTRI
31°C
18°C
Oceni objavo

Sporočilo za javnost: STROKOVNI POSVET ŠPORT IN TURIZEM – TURIZEM IN ŠPORT: ŠPORTNA INFRASTRUKTURA

Občina Moravske Toplice je v petek, 31. maja 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Slovensko turistično organizacijo, Občinsko športno zvezo Moravske Toplice in Turistično informacijskim centrom Moravske Toplice pripravila strokovni posvet Turizem in šport, šport in turizem: športna infrastruktura. Gre za drugi tovrstni posvet po lanskem premiernem v Panonski vasi v Tešanovcih. V kongresni dvorani Hotela Ajda v Moravskih Toplicah so tokrat o športni infrastrukturi v Sloveniji in možnostih njene nadgradnje ter o primerih dobrih praks spregovorili predstavniki krovnih športnih in turističnih organizacij v naši državi, predstavniki vlade, lokalne skupnosti in drugi strokovnjaki, njihovim besedam pa so prisluhnili številni udeleženci.

Po uvodnih nagovorih župana Alojza Glavača, izvršnega direktorja Term 3000 Igorja Magdiča, ministra za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksandra Jevška in državnega sekretarja mag. Dejana Židana je slednji predstavil Nacionalni program športa 2024-2033 in Zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo, ki predvideva 150 milijonov evrov do leta 2027.

Minister Jevšek je v nadaljevanju predstavil možnosti, ki jih ponujajo kohezijski in drugi evropski skladi ter pri tem izpostavil kolesarske steze, ki so sofinancirane iz kohezijskih sredstev. Dr. Franci Petek, direktor Zavoda za šport Planica, je predstavil uspešno zgodbo Nordijskega centra Planica. Podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije mag. Miran Kos je izpostavil potrebo po državni podpori za razvoj športne infrastrukture. Direktor Združenja športnih centrov Slovenije Branko Florjanič pa je predstavil analizo stanja športne infrastrukture in katalog športnih centrov.

V nadaljevanju posveta so predstavili primere dobrih praks. Predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek je govoril o povezovanju športne infrastrukture s turizmom. Aleš Kegelj iz Nogometne šole Mura je predstavil dosedanji razvoj mestnega stadiona Fazanerija, medtem ko je Tomaž Ambrožič iz podjetja Sport Media Focus predstavil Ljubljanski maraton in L'Etape Slovenia by Tour de France kot uspešna športno-turistična dogodka.

Gostje iz sosednjih držav so predstavili svoje primere dobrih praks. Rudi Grula iz Hrvaške je izpostavil Sportsko rekreacijski center DG Sport & Hotel Panorama, Urška Šoštar iz Avstrije pa dogodka AnRADeln in Tur de Mur v Bad Radkersburgu. Kot soorganizator letošnjega dogodka je bila prisotna tudi Slovenska turistična organizacija. Vodja upravljanja slovenskega turističnega informacijskega portala Aleksandra Jerebic Topolovec je predstavila nedavno lansirano spletno mesto Slovenija – športna destinacija (https://www.slovenia.info/sl/sport), ki nadgrajuje in dopolnjuje promocijo Slovenije kot vrhunske turistične in športne destinacije.

Posvet so zaključili s predstavitvijo regijskih projektov. Župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač je predstavil načrte za novo športno dvorano, župan Mestne občine Murske Sobota Damjan Anželj nadgradnjo stadiona Nogometne šole Mura, župan Občine Beltnci Marko Virag načrte za regijski atletski center, župan Občine Turnišče Borut Horvat pa vzpostavitev športnega strelišča.

Župani so ob tem poudarili pomen regijskega sodelovanja na področju potreb po večjih objektih športne infrastrukture v Pomurju in z lastnim zgledom dokazali, da je povezovanje mogoče. Organizatorji se zahvaljujejo vsem gostom in udeležencem ter napovedujejo naslednji strokovni posvet za prihodnje leto.

Podrobnejše informacije: TIC Moravske Toplice, direktorica Sonja Bily, 031 371 99

Oglejte si tudi