Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

V Mokronogu slovesno za 30. rojstni dan Kresne noči

Le nekaj dni še manjka do tiste čarobne kresne noči. To je tista noč, ki ima izjemno moč. Veseli se je tudi naš mokronoški Kresniček, ki si v svoji pesmi tole poje: »ko pod večer se snidemo, v Mokronogu na kresni noči, na čudeže vsi čakamo, na tisto, kar ni v naši moči«.

V soboto, 22. junija, bodo vse poti vodile v Mokronog, kjer v letu 2019 slavimo častitljivi jubilej, na dan, ko si roko podata sonce in noč. Človek je v soncu vedno videl vir življenja: daje mu svetlobo in toploto, omogoča rast in zorenje pridelka. Dan, ko sonce doseže vrh, ima prazničen pomen. Praznično vzdušje ob kresu pa vedno znova pripravimo tudi na Kresni noči, ki jo v Mokronogu prirejamo že jubilejno tridesetič! Turistično društvo Mokronog in Občina Mokronog-Trebelno, prireditev pripravljata v skupni organizaciji s Turistično zvezo Slovenije. Na Kresni noči bomo tako gostili (tudi) 19. vseslovensko srečanje turističnih društev.


Prijetna doživljajska zgodba za vsa društva

Dan in noč se zgodaj lovi, zato tudi v Mokronogu ta 22. junij začenjamo zgodaj! Društva bodo v kraj prišla okoli poldneva, temu bo sledil kratek izlet, ki ga sestavlja ogled kulturne krajine Žalostne gore in nato ogled ter degustacija v Vinskem dvoru Deu ter ogled in degustacija s kratkim programom pri bližnjem 200 let starem avtohtonem dolenjskem vinskem hramu. Po vrnitvi v Mokronog bo v sodelovanju s Knjižnico Pavla Golie Trebnje v Upravno kulturnem središču v Mokronogu izvedeno predavanje znanega etnologa dr. Janeza Bogataja. Vsebina predavanja bo na temo ohranjanja kulturne dediščine s poudarkom na kresovanju, kako ohraniti to kulturno dediščino in kako jo postaviti v sodobni čas ter v turistične namene.


Na trgu

Ob 17.30 se bo dogajanje začelo na Starem trgu, kjer se bo pričel slavnostni program. Obeležena bo 740-letnica prve omembe trga Mokronog. Uprizorili bomo legendo o nastanku grba Mokronog. V ta namen nas bo seveda s svojim spremstvom obiskala grofovska gnada, ki jo bodo sprejeli mokronoški tržani in vse se bo odvijalo tako kot nam govori legenda. Po zaključku obeležitve 740-letnice trga Mokronog se bo odprl vseslovenski sejem turističnih vsebin. Turistična društva iz vse Slovenije bodo izvajala predstavitve svojih turističnih vsebin s poudarkom na tematiki kresa. Tovrstne predstavitve se bodo izvajale na stojnicah in na prireditvenem odru in sicer skozi običaje, obrede, glasbene in pevske nastope. Pričakujemo lep odziv turističnih društev podeželja in bogate predstavitvene vsebine.


Za vsakogar nekaj

Poleg predstavitev turističnih društev se bo program na Starem trgu prepletal s folklornimi nastopi, nastopi tamburašev, pevk Kresnic in nastopom škratov Mokronožcev. Ker gre za Kresno noč, ne bo manjkal niti čarodej. Poleg vsega navedenega bomo izvajali organizirano strokovno vodeno delavnico na temo izdelave kresnih venčkov iz praproti, kresnic in raznovrstnega travniškega cvetja. S temi ličnimi venčki bomo okrasili Stari trg in jih razstavili.


Za otroke in športa željne

Na svoj račun bodo prišli tudi otroci, za katere so pripravili dejavnosti v animacijskih delavnicah in nastop čarodeja! Tisti, ki vam je bližje rekreacija, vabljeni na kolesarski maraton po Mirnski dolini in turnir v odbojki na mivki.


Novi spomini in Špela Grošelj

Večerni program se bo nadaljeval v neposredni bližini za t.i. Strelovim turnom, kjer bo ob cca. 21.15 prižgan kres. Pri tem zaključnem obredu sodelujemo vsi navzoči. S prižigom kresa bo postavljena pika na i formalnemu programu. Sledila bo nepozabna zabava do jutra ob zvokih ansambla Novi spomini in Špele Grošelj.

Oglejte si tudi