Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Svetovni dan čebel

20.05.2019
Danes praznujemo Svetovni dan čebel. To je dan, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu čebel in drugih opraševalcev za človeštvo.

Zavedajmo se, da brez čebel ni življenja za nikogar. Pazimo nanje in posadimo medovite rastline tudi v svoje vrtove. Slovenski čebelarji, katerih idejo za praznik je posvojila država in bila pri tem tudi uspešna, ob tem opozarjajo, da so čebele vse bolj ogrožene in da brez pomoči človeka niso sposobne preživeti.Generalna skupščina Združenih narodov je svetovni dan na pobudo Slovenije s posebno resolucijo razglasila decembra 2017, prvič smo ga praznovali lani.V počastitev čebel bo potekalo več prireditev. Društvo laških čebelarjev že nekaj časa prireja aktivnosti in dogodke v sklopu svojega praznika. Že v aprilu so začeli s prikazom čebelarskih opravil, degustacijo produktov, nadaljevali z Doživetjem medene pravljice v Čebelarstvu, lectarstvu in apiturizmu Šolar. V kartuziji Jurklošter je bilo predavanje g. Rodeta in g. Šolarja o pripravi jedi z oprašenimi in neoprašenimi rastlinami ter predavanje o pomenu opraševalcev. 
V sklopu odprtih vrat laških čebelarjev in v sklopu Svetovnega dneva čebel nas čakajo še tri prireditve, in sicer:

  • 8. 6. v sklopu pohoda po Aškerčevih poteh bodo ob poti na treh mestih čebelarji predstavili svoje dejavnosti.
  • 22. 6. PISANI BALON in ODPRTI DAN ČEBELARJEV na vrtu Savinje.
  • 23. 6. (od 10:00 do 12:00): k čebelarjem na čebelarstva Šolar (Strmca), Blagotinšek (Jagoče), Nemec (Sedraž), Cesar (Jurklošter) in Krivec Laško – Evstahijev čebelnjak.

Oglejte si tudi