Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Kurjenje v okolju

Na nas se obračajo občani, ki jih moti smrad kot posledica kurjenja odpadkov v okolju. In kakšna so pravila za kurjenje v okolju?

V naravnem okolju je dovoljeno kuriti le naravne nenevarne materiale, ki nastanejo v kmetijstvu ali gozdarstvu (npr. slama, trava..), in se uporabljajo pri kmetovanju ali v gozdarstvu in se za njih ne uporabljajo predpisi, ki urejajo ravnanje z odpadki. Kot naravno okolje se šteje gozd, drugo gozdno zemljišče in zemljišče, poraslo z gozdnim rastjem, kot ga določajo predpisi o gozdovih, ter območje na prostem, razen vodnih površin, v oddaljenosti do 100 metrov od gozda ali drugega gozdnega zemljišča. Kurjenje je prepovedano v gozdu in na zemljišču, poraslemu z gozdnim rastjem, razen na urejenem kurišču in za izvajanje aktivnosti za zatiranje prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja, ki lahko ogrozijo gozd, oziroma uporabljati odprti ogenj v gozdovih, ki so posebno ogroženi zaradi požara.

Ni dovoljeno kuriti zelenega vrtnega odpada (npr. odpadno vejevje, trava, listje,  rože, plevel, gnilo sadje ipd.). Tovrstne odpadje je potrebno kompostirati ali pa odpeljati v zbirni center. Prav tako ni dovoljeno kuriti plastike, papirja ipd. Tovrstne odpadke je potrebno odložiti v ustrezen zabojnik.

Tudi Ministrstvo za okolje in prostor opozarja, da zelenega odreza, vrtnih ostankov (še posebej vlažnih) in žetvenih ostankov ne kurimo na travnikih in gozdnih obronkih, ki niso bili pokošeni. Prav tako ni dovoljeno kuriti odpadkov v kurilnih napravah.

Ravnanje s komunalnimi odpadki nadzira medobčinska inšpekcija. Vsako leto dobimo več prijav glede kurjenja odpadkov v okolju, v strjenih naseljih, zlasti v jesenskem času, ko prihaja do pospravila ostankov vrtnin na vrtu in poljščin na njivah ter obreza sadja. Globa za fizično osebo za nepravilno ravnanje s komunalnimi odpadki znaša 200 eurov.


Oglejte si tudi