Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Obeleževali drugi svetovni dan čebel

Včeraj, 20. maja, smo obeleževali drugi svetovni dan čebel. Čebele, ki jih vse prevečkrat jemljemo za samoumevne ali pa celo kot tiste nadležne žuželke, ki nam brenčijo okoli glave, so odgovorne za vsako tretjo žlico hrane, ki jo nesemo v usta. Ravno zato pa se moramo do teh "cvetoljubk" vesti odgovorno skozi celo leto.

Predstavnike čebel najdemo na vseh celinah razen Antarktiki,  vendar pa je njihova populacija v zadnjih letih vse bolj v upadu. Razlogov za to je veliko, od pesticidov do izgube habitatov z bogato floro kot virom hrane. Za Slovenijo je do zdaj znanih okoli 550 vrst čebel, najbolj znana pa je domača čebela, natančneje njena podvrsta kranjska sivka, okoli katere se je razvila tradicija čebelarstva.

Tudi v občini Trebnje in celotni temeniško-mirnski dolini je tradicija čebelarstva dolga in bogata. Čebelarsko društvo Trebnje, ki trenutno združuje 73 čebelarjev, ravno v letošnjem letu obeležuje 110-letnico delovanja. 11. maja so jubilej obeležili s slavnostnim dogodkom na Lanšprežu. Kapelo na Lanšprežu, v kateri je pokopan Peter Pavel Glavar, duhovnik in začetnik čebelarstva na Slovenskem, je pred nekaj leti obnovila Občina Trebnje.  Peter Pavel Glavar je napisal prvo slovensko čebelarsko knjigo, leta 1781 pa še pravila za čebelarsko vrtnarsko šolo na Lanšprežu, kjer je istega leta tudi ustanovil prvo čebelarsko šolo na Kranjskem in bil njen učitelj.

Čebelarsko društvo Trebnje je njihov dolgoletni predsednik Anton Koželj skupaj s predstavniki nekaterimi drugimi najbolj dejavnimi društvi o v petek, 17. 5. 2019, v mestnem parku Trebnje predstavilo v oddaji Dobro jutro in s tem še dodatno doprineslo k obeležitvi letošnjega, drugega svetovnega dneva čebel.

Po več kot treh letih prizadevanj je Čebelarski zvezi Slovenije uspelo in 20. decembra 2017 je Generalna skupščina OZN potrdila 20. maj kot svetovni dan čebel. Eden izmed številnih podpornikov pobude svetovnega dneva čebel je tudi Občina Trebnje. Več o samem projektu, svetovnem dnevu čebel in čebelah na sploh pa izveste na spletni strani https://www.worldbeeday.org/.

 

Občinska uprava Občine Trebnje

Oddelek za splošne zadeve

 

Oglejte si tudi