Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Pse na povode

Spoštovani lastniki psov!

 

V zadnjem obdobju smo prejeli večje število pritožb zaradi psov, ki se prosto gibljejo po javnih površinah (predvsem na območju Žalostne Gore, Športnega parka Mokronog in Gasilnega doma Mokronog). Prosto gibanje psa na javnih površinah lahko za ostale uporabnike teh površin predstavlja določeno nevarnost, še zlasti na cestah in ob cestnem svetu javne ceste je prepovedano puščati živali brez nadzora Zato vse lastnike prosimo naj pazijo na svoje pse na sprehodih in naj poskrbijo, da njihovi ljubljenčki s svojimi iztrebki ne bodo onesnaževali pločnikov, zelenic, otroških igrišč in drugih javnih površin tako, da pobirajo pasje iztrebke in jih odstranijo na ustrezen način.

Pasji iztrebki predstavljajo veliko nevarnost, če otrok prime iztrebek v roko in ga nese v usta. Velikokrat ga pohodi in se med igro tudi povalja v njem, kar je še kako nehigiensko. Pri tovrstnih fekalnih iztrebkih, pa so prisotni tudi povzročitelji črevesnih bolezni, npr.: salmonele, gliste….Gliste najpogosteje najdemo pri mladičih in mladih živalih, trakulje pa najpogosteje pri odraslih živalih. Okužene živali z iztrebki izločajo veliko število jajčec in z njimi okužijo travnike, igrišča, zelenice, dvorišča, torej okolje, v katerem živijo in se gibljejo. Jajčeca se zadržujejo tudi na dlakah živali in so zelo odporna ter lahko v okolju preživijo tudi nekaj let. Z njimi in drugimi razvojnimi oblikami zajedavcev se lahko okužijo živali, pa tudi ljudje. Pasji iztrebki so vir bakterij in torej nevarni predvsem za otroke in ostale živali.

Biti lastnik psa je odgovornost, pri tem mora lastnik poskrbeti za zdravje in dobrobit psa, kot tudi za dejanja in morebitno škodo, ki jo njegov pes povzroči. Naloga vsakega odgovornega skrbnika psa je torej tudi pobiranje pasjih iztrebkov za svojimi psi v urbanem okolju.

Glede na povečano število prejetih pritožb bo medobčinsko redarstvo nadziralo dolžno ravnanje lastnikov oziroma skrbnikov psov.

 

 

Hvala za razumevanje in upoštevanje tega obvestila.

Dokumenti, priloge:

Spoštovani lastniki psov

Oglejte si tudi