Logo MojaObčina.si

Mokronog-Trebelno

DANES
23°C
12°C
JUTRI
26°C
5°C
2956

Umrl častni občan Občine Mokronog-Trebelno Stanislav Peček

Sporočamo žalostno vest, da je danes ponoči umrl častni občan Občine Mokronog-Trebelno Stanislav Peček.

V sredo, 26.01.2022, bo ob 17. uri v kulturni dvorani Upravno-kulturnega središča Mokronog, za svetnice in svetnike Občinskega sveta Občine Mokronog-Trebelno, žalna seja, ki bo v živo prenašana tudi preko občinske spletne strani.
Vsi, ki bi se želeli posloviti od Staneta Pečka, se lahko v sredo, 26. januarja, med 9. in 17. uro in v četrtek, 27. januarja med 9. in 13. uro vpišete v žalno knjigo, ki bo pripravljena v avli Upravno-kulturnega središča Mokronog.

Stanislav Peček je bil med ljudmi poznan preprosto kot Stane. Rodil se je 29. oktobra leta 1937 v Rovtah nad Logatcem, njegova družina je v Mokronog prišla po vojni leta 1946.

Po nižji gimnaziji se je leta 1953 vpisal v Vojaško glasbeno šolo in do leta 1964 služboval v vojaškem orkestru v makedonski Strumici, potem pa se je vrnil v Slovenijo. Glasbi je bil zapisan vse svoje življenje – poučeval je harmoniko, klavir in glasbeno teorijo, bil je eden prvih, ki se je poglabljal v zborovsko petje.

Skoraj dve desetletji, do upokojitve leta 1992, je bil kot strokovni delavec na področju kulture oziroma tajnik Občinske kulturne skupnosti Trebnje nepogrešljiv soustvarjalec kulturnega dogajanja v Mirnsko-Temeniški dolini, po njegovi zaslugi pa so se takrat tudi šole seznanile z vrhunskimi umetniki naše domovine.

Ljubiteljska kultura mu je zlezla pod kožo. Bil je neusahljiv vir idej, s katerimi je naše kraje risal na slovenski kulturni zemljevid in spodbujal ljudi okoli sebe k uresničevanju zamisli.

Stane je bil dolgoletni »prenašalec« pevskega znanja tako na mlajše, denimo otroke v šolah, kot tudi na starejše, organizirane in združene v številnih odraslih pevskih zborih. Je avtor spevoiger, s katerimi je glas o Mokronogu ponesel izven Slovenije, bil je idejni oče Slovenskega Kljukca ter natečaja za najboljšo laž in soustvarjalec mokronoških Kresnih noči. Bil je idejni oče, mentor, tekstopisec in soavtor lutkovne dejavnosti v kraju, ki v zadnjih letih temelji na sodobni mitologiji o Mokronožcih, ki jih je v življenje priklical prav Stane.

Napisal je dve literarni predlogi za pravljična baleta: Mokronožci - Vidov ples leta 1989, in Mokronožci – Sejem leta 1990. Obe predstavi sta bili uprizorjeni v izvedbi baletnega ansambla SNG Ljubljana.

V Mokronogu je pustil pomemben prispevek pri urejanju glasila – tako prej Mokronajzar kot danes Odsev sta vse do danes izhajala pod budnim uredniškim očesom človeka z dolgoletnimi izkušnjami in brez dlake na jeziku. Bil je tudi idejni ustanovitelj revije Rast.

Svojo evropsko širino je izkazal kot idejni vodja in dolgoletni scenarist vsakoletnega Tabor pevskih zborov v Šentvidu pri Stični in kot idejni oče festivala »(ah)«, TE ORGLICE, s katerim je to malo glasbilo postavil na koncertne odre in z njim predstavljal Mokronog tako v Sloveniji kot v tujini kot edinstvenega prijatelja temu nekdaj ljudskemu glasbilu.

Vrednost njegovega dela so prepoznali že večkrat.

Tako je:

  • leta 1988 prejel Odličje Svobode s srebrnim listom Zveze kulturnih organizacij Slovenije za dejavno spodbujanje kulturnega življenja,
  • leta 1996 Golievo priznanje Zveze kulturnih organizacij občine Trebnje za življenjsko delo na področju kulture,
  • leta 2000 Plaketo tabora slovenskih pevskih zborov za več kot dvajsetletno vodenje programske komisije in pisanje scenarijev za zaključno prireditev,
  • leto kasneje Častni znak svobode Republike Slovenije za široko aktivnost na najrazličnejših področjih kulture na Dolenjskem in drugod,
  • leta 2002 Srebrne plakete Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za dolgoletno in uspešno delo na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti,
  • leta 2003 Zlato plaketo ZZB NOB Slovenije za ohranjanje spoštljivega spomina na narodno osvobodilni boj in gojitev partizanske pesmi,
  • od leta 2012 je list Rastoče knjige Temeniške in Mirnske doline,
  • leta 2015 postal prvi častni občan Občine Mokronog-Trebelno,
  • junija 2019 mu je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podelil Gallusov kipec za dolgoletno vodenje in razvoj Tabora Šentvid pri Stični, kjer se je zadnjih trideset let podpisal kot scenarist programa.

Stane Peček je postal leta 2015 prvi častni občan Občine Mokronog-Trebelno za posebne zasluge in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture, kjer se je zapisal kot pomemben (so)ustvarjalec številnih dogodkov na različnih področjih ljubiteljske kulture v slovenskem prostoru in širše. Z avtorskimi literarnimi deli, še posebej dragoceni so »Mokronožci«, je dosegel prepoznavnost Mokronoga in širše Mirnske doline, saj njegovo delo utripa z velikim spoštovanjem do teh krajev. Pomemben je bil tudi njegov prispevek pri urejanju občinskega glasila, bil je idejni vodja prireditve Slovenski Kljukec, soustvarjalec magične Kresne noči, idejni oče mednarodnega festivala »(ah), TE ORGLICE«, s svojim znanjem, izkušnjami in ubrano besedo je bil zadnjih trideset let ključni človek vsakoletnega Tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični.

Stane je ljubil dolenjske griče in doline, ljubil je glasbo, orglice in njihovo melodijo, ljubil je ton glasu in ga povezal v številne pevske zbore, ki jih je vodil. Ljubil je pisano besedo in z njo ustvaril škrate Mokronožce: Čakca, Gašperja, Miho, Niboltežarja, pa Tonka, Lampico, Rudka, Historja, Knapca, Maholika. 

Njegovo srce se je res utrudilo in ustavilo, vendar bodo njegove besede, zgodbe, glasba in pravljična bitja živeli večno.

Vsem bližjim izrekamo iskreno sožalje.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi