Logo MojaObčina.si
DANES
0°C
-3°C
JUTRI
3°C
0°C
Oceni objavo

Bogat etnološki program 8. koncerta ob ličkanju koruze na Trebelnem

Prelepo sončno tretjo nedeljo letošnjega septembra so Ljudski pevci Trebelnega, ki delujejo kot sekcija KUD Emil Adamič Mokronog, k Lovski koči Trebelno umestili izvedbo 8. koncerta ob ličkanju koruze, ga obogatili s prikazom poročnih obredov Po nevesto in Šranganje in tako privabili številne obiskovalce od blizu in daleč.

V prvem delu prireditve so se z ljudsko pesmijo predstavili gostitelji Ljudski pevci Trebelnega ter njihovi gosti: Ljudski pevci Vaški zvon KD Prečna, Vaški pevci Šentruperta ter Harmonikaši Vinogradniško turističnega društva (VTD) Trebelno  ter ličarji na podu s kupom koruznih storžev, ki so jih med prireditvijo ličkali, in vezali v pare ter jih obešali v »cof«.

Temu je sledil prikaz poročnih običajev. Po nevesto je ženin prišel s svati, ki so se pripeljali s tremi konjskimi vpregami. Napeto dogajanje do prihoda prave neveste so vzdrževale različne neveste, ki jih je gospodar predstavljal ženinu, vendar nobena od teh ni bila izbranka njegovega srca.  Po zgovornih in pretkanih članih svatovske družbe  je gospodar končno le predstavil svojo hčer, pravo nevesto mlademu ženinu.

Vendar to še ni bilo konec preizkušenj za ženina. Sledilo je šranganje, ker so vaški fantje prepričani, da  takega dekliča, kot je Patricija, ne bo dobil tako poceni. Postavili so mu kar veliko ceno, ki pa jo je lahko zmanjševal z znanjem in spretnostmi pri žaganju drv, klepanju kose …. Nekaj vsote je ženin uspel zmanjšati, nekaj je njegova priča še spretno zbijal, končni znesek pa je le moral plačati. Številna druščina je ustvarila in izpeljala zanimiv etnološki dogodek, ki je del bogate kulturne dediščine tudi v teh krajih.

Ob tako bogatem programu prireditve je Ljudskim pevcem uspelo privabiti k sodelovanju in pomoči krajevna društva in številne posameznike, ki so zavzeto in doživeto prispevali, da je bil dogodek resnično zanimiv in vreden pozornosti ter ogleda.

Poleg številnih krajanov, donatorjev in dobrotnikov prireditev sofinancira tudi Občina Mokronog-Trebelno, strokovno in tehnično pomoč sta zagotovili Zveza kulturnih društev Temeniške in Mirnske doline ter Območna izpostava JSKD Trebnje.

Zavedamo se, da je tak dogodek resnično zelo velik organizacijski zalogaj. Vendar so ga zmogli člani in članice organizatorja z neumorno predsednico, kipečih idej in povezovalne energije Silvo Metelko ter ob sodelovanju odličnega povezovalca Lojzeta Bojanca, ki je celotno prireditev z ubranimi in izbranimi besedami povezal  v prelep etnološki šopek.   

Prizadevanju Ljudskih pevcev za ohranjanje kulturne dediščine in običajev so pripomogli s Televizije Vaš kanal ter fotografinja Alenka Stražišar Lamovšek.

Zahvalo in podporo so organizatorju s svojo prisotnostjo prispevali poleg obiskovalcev tudi župan in podžupanja Občine Mokronog-Trebelno, mag. Franc Glušič in Snežka Bizjak, bivši župan  Anton Maver, Lojze Peterle in drugi.

Ponosno in hvaležno izrekamo vso pohvalo in zahvalo Ljudskim pevcem Trebelnega za prelepo in bogato nedeljsko popoldne na mirni in lepo urejeni lokaciji pri Lovskem domu Trebelno.

 

Foto in besedilo: Mojca Femec

Zveza kulturnih društev Temniške in Mirnske doline

Oglejte si tudi