Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Po poteh Gubčeve brigade

V OŠ Mokronog je postavljena stalna razstava 32 slik Borisa Kobeta. Če vas pot zanese v Mokronog, slovensko zgodovino lahko od blizu ogledate na Gubčevi cesti 4.

Gubčeva brigada je bila ustanovljena 4. septembra 1942, do osvoboditve pa je prehodila preko 3000 kilometrov. Glavna prizorišča te izbrane partizanske enote je  leta 1976, prehodil Boris Kobe s Stanetom Škrljem in ustvaril monumentalni ciklus – 123 slik v olju in temperi.

 

"Ni pa slikal krajev, kakršni so bili v določenem zgodovinskem trenutku, marveč take, kakršni so bili dobrih trideset let pozneje. Boris Kobe je znal s kritičnim očesom izvabiti tudi najbolj nezahtevni veduti kar največ življenjske sočnosti in prvinske plemenitosti. Če natančno pogledamo, je njegov svet zgrajen iz enovitih ploskev, slikar jih modulira, jih vsklaja s sosednjimi in tako dosega trdno strukturno enovitost pa tudi vtis prostorske razsežnosti. Boris Kobe (1905-1981), arhitekt in slikar. Plečnikov učenec, ljubljanski mestni arhitekt, profesor na FAGG, Prešernov nagrajenec. Slikarstvu se je posvečal predvsem po vojni, v olju in temperi je slikal krajine in tihožitja, vzporedno je ustvarjal monotipije in ilustracije. Za njegovo slikarstvo je sprva značilno odmikanje od modela, poenostavljanje oblik in ploščenje prostora, pozneje pa sproščena poteza s skicoznimi detajli in večjimi barvnimi ploskvami," so umetniško zapuščino opisali na spletni strani Mokronog-Trebelno.

 

Gubčeva brigada je bila sestavljena predvsem iz dolenjskega življa. Po svoje je bila nekaj posebnega, saj se je ukvarjala tudi s kulturo in drugimi dejavnostmi, ne le z borbenimi dejavnostmi. Sigurno pa je izkazovala pripadnost domovini, pripadnost slovenskemu življu in pa borila se je za pravično in socialno Slovenijo, ki jo danes še kako potrebujemo,“ je povedal pravi predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Trebnje Boštjan Sladič ob 70-obletnici Gubčeve brigada.

 

Oglejte si tudi