Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

POHOD NA OLŠEVO

Pohod po Olševi, 27.06.20

Naša pohodniška dogodivščina se je začela v Solčavi, kjer se nas je zbralo 11 pohodnikov, gostili smo namreč tudi štiri Belokranjke.

 

Za uraden začetek poti smo izbrali turistično kmetijo Rogar tik nad Solčavsko panoramsko cesto in krenili po markirani poti v smeri Potočke zijalke. Pot je kmalu zavila v gozd in v prijetnem jutranjem hladu smo premagovali prve vzpone. Na razpotju smo se držali levo v smeri oken in prečili pobočje. Po približno uri in pol smo prišli tik pod okna. Pogumno, z vso potrebno previdnostjo smo se spoprijeli z nekaj klini in jeklenicami ter bili na vrhu poplačani s krasnimi razgledi skozi Malo okno (1480 nmv) in Veliko okno (1508 nmv). 

Po krajšem sestopu je sledil pretežno strm vzpon po neoznačeni poti na Obel kamen (1911 nmv), za kar smo potrebovali še dodatno uro. Odlično vreme ter razpoloženje nas je na vrhu zadržalo kar precej časa. Le tega smo izkoristili za prepoznavanje okoliških bližnjih, pa tudi bolj oddaljenih vrhov, za malico, počitek ter krst za prvopristopnike.

 

Spust je sledil v smeri Potočke zijalke, pot navzdol pa nam ni povzročala nobenih težav. Priložnosti za opazovanje okolice je še vedno bilo na pretek, pa tudi pogovori med nami so stekli kar sami od sebe. Tako smo mimogrede prišli do Potočke zijalke, obudili nekaj osnovnošolskega znanja in uživali v hladu, ki je prihajal iz jame. Od tukaj dalje se je tudi gostota planincev kar precej povečala, saj je ogled jame atraktiven praktično za vse generacije. Sledil je zgolj še spust nazaj do gostišča Rogar. 

Odlično preživet dan nam pušča lepe vtise in spomine. 

Glavni vodnik: Stane Krenker

Pomočnica: Anka Tretjak

Zapis pripravila: Anka Tretjak

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi