Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

OBISK SRBOV

Planinci iz pobratenega PD »Žeželj« iz Kragujevca na obisku pri nas

Med 11.07. in 14.07.2019 smo gostili planince iz pobratenega PD Žeželj iz Kragujevca. To je bil že deveti prihod planincev iz Srbije na planinarjenje in spoznavanje Slovenije. Prvi je bil leta 2011, ko podpisali svečano listino o prijateljstvu in sodelovanju.

V letošnjem letu smo jim pripravili program in planinske ture na “našem terenu”.  Kljub neugodni vremenski napovedi nam je uspelo izpeljati začrtan program, saj so vsi pohodi potekali v suhem vremenu.

V četrtek, 11.07., smo jih sprejeli v Mislinji in jim pripravili topel obrok v pizzeriji Vagon. Nato smo se odpravili do Naravskih ledin, od koder smo se povzpeli na Uršljo goro ter sestopili preko Kozarnice do Poštarskega doma, kjer so prenočili. V petek,12.07., smo se zapeljali do izhodišča vrh šteng, od koder je ena skupina krenila na vrh Pece in se nato podala na pot do planinsko-turistične kmetije Kumer v Koprivni. Eno skupino pa je Joc s kombijem zapeljal do zadnjega parkirišča, od koder so krenili do koče na Peci in nazaj in se nato z avtobusom zapeljali do kmetije Kumer, kjer so prenočili. V soboto, 13.07., smo se zapeljali do izhodišča na Spodnjem Slemenu in se odpravili na pohod na Olševo. Sestopili smo mimo Potočke zijalke in zaključili s pohodom v Podolševi na kmetiji Rogar. Nato smo se z avtobusom zapeljali v Slovenj Gradec, kjer smo jim predstavili staro mestno jedro in se proti večeru odpravili na Poštarski dom, kjer smo jim pripravili družabno srečanje, ki ga je popestril Erik s svojo »frajtonarico«.  

Za zaključek smo jim v nedeljo, 14.07., pripravili srečanje s planinci iz našega društva v športnem objektu nad novim centrom za zdravje in šport v Mislinji. Predstavili smo jim center, ki so si ga z zanimanjem ogledali. Nato pa je sledil uradni del, kjer je goste iz Srbije prišel pozdravit podžupan občine Mislinja g. Jaka Šilak. Vodja skupine, ki nas je obiskala pa se je zahvalil za dobro pripravljen program in gostoljubje, ki so ga bili deležni vse dni njihovega bivanja pri nas. Ob tem je vodnikom, ki so jih spremljali vse dni, izročil simbolična darila.

Kot dobri gostitelji smo jim pripravili bolj slovenske jedi, da so spoznali tudi ta del naše domovine. Tokrat smo jim pripravili povojena rebra in krompirjevo solato. Naše članice pa so pripravile okusno pecivo. Ob zvokih glasbe, ki jo je vrtel Šperta, so se udeleženci tudi zavrteli ob taktih polke. Ni pa šlo tudi brez kola in čas slovesa se je neusmiljeno bližal.

Med poslavljanjem smo si obljubili, da se v naslednjem letu ponovno srečamo. Pri tem pa se je marsikomu zarosilo oko, saj smo v teh letih spletli mnoga iskrena prijateljstva.         

Zapisal Ivan Arko

Fotografije: Jože Hribar in

                    Peter Zupanc

 

 

Oglejte si tudi