Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
0°C
NED.
11°C
-1°C
Oceni objavo

IZLET PO MARTINOVI POTI

Pričelo se je novo leto in že so tu tudi naši pohodi ob torkih. Prvi izlet v letu 2019 je bil pohod po Martinovi poti. Pot so pred 22. leti uredili in markirali člani PD Šmartno ob Paki.

Pot je speljana po okoliških hribčkih občine Šmartno ob Paki z namenenom, da bi ljudem približali lepote kraja in okolice.

V torek, 08.01.2019, smo se planinci PD Mislinja zapeljali do Šmartnega ob Paki, kjer nas je pričakal njihov vodnik Franc Zacirkovnik. Zjutraj smo si najprej privoščili kavico.

Po okrepčitvi smo se zapeljali še par kilometrov po asfaltni cesti. Na križišču smo izstopili in se peš napotili do križa v Bezgovici, kjer smo se priključili Martinovi poti.

Med potjo smo lahko uživali v lepih razgledih na Uršljo goro, na sv. Antona, na sv. Križ , zadaj pa Peco in Smrekovec. Na severozahodu smo lahko videli Mozirsko planinino,  Rogatec, Menino in Dobrovlje, južno pa Čemšeniško planino, Krvavico in ostalo Posavsko hribovje.

Pot je bila razgibana, saj je speljana po gozdu, po gozdnih cestah in po asfaltnih cestah, ki se vzpenjajo in spuščajo. Ob poti smo lahko opazovali različne stare zgradbe, od starih kašč, senikov in gospodarskih poslopij.

Med potjo do sv. Antona smo tudi prečkali železniško progo Velenje–Celje in lokalno cesto Šoštanj–Paška vas. Do cerkvice sv. Antona smo potrebovali tri ure hoje. Od sv. Antona smo se spustili do zaselka Gneče, kjer nas je pričakalo prijetno presenečenje.

Pri Tonijevi koči so nas čakali prigrizek, zakuhano vino in sok. Ob dobri hrani in pijači je čas prehitro mineval. Morali smo se posloviti in odpraviti do avtobusa. Zahvalili smo se našemu gostitelju Toniju, naredili skupinsko fotografijo in se spustili v dolino, kjer nas je čakal avtobus, ki nas je srečno pripeljal domov.

 

Vodnik: Peter Zupanc

Organizator: Silva Sonjak              .

Oglejte si tudi