Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

25. JURČIČEV POHOD OD VIŠNJE GORE DO MULJAVE

Tudi letos smo se planinci PD Mislinja v soboto, 03.03.2018, zgodaj zjutraj zapeljali z avtobusom do Višnje Gore, kjer je bil start že 25. pohoda od Višnje Gore do Muljave.

Zamisel o Jurčičevi poti, ki pohodnike popelje od Višnje Gore do Muljave, se je prvič porodila ob 150. obletnici rojstva prvega slovenskega romanopisca, Josipa Jurčiča. Dežela, po kateri je vandral Jurčičev literarni junak Deseti brat, vsako leto na prvo soboto v marcu povabi pohodnike na 15 kilometrov dolgo pot, na kateri se udeležencem predstavita čudovita naravna in bogata kulturna dediščina občine Ivančna Gorica. Občina svoje turistične znamenitosti promovira pod sloganom "Prijetno domače".

Pohodnikom je na Jurčičevem pohodu na voljo daljša in krajša pot.

Krajša je nas pohodnike popeljala iz Višnje Gore neposredno na Muljavo, daljša pa najpogumnejše iz vasi Oslica do Znojil in nato do Krke ter nazaj na cilj na Muljavi. Daljša pot je dolga skupno 23 kilometrov.

Letos so pohod popestrile zimske razmere, saj je bilo na poti veliko snega, tako da smo porabili precej več energije. A se ni nihče pritoževal, saj smo vse napore pozabili ob pogledih na čudovito pokrajino, ki je bila odeta v belino. Čeprav je bilo megleno, ni bilo premrzlo in bilo je prav prijetno za hojo. Megla je s sabo prinesla še posebno čarobnost, popestril pa jo je še sneg, ki je  na drevesih ustvaril raznolike figure.

Na koncu smo se udeležili še osrednje slovesnosti, ki so jo popestrili Ansambel Ceglar, Nina Pušlar, godba Stična, Kulturno društvo Josipa Jurčiča Muljava in Kulturno društvo Kresnička.

Vse prisotne je pozdravil tudi župan občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad.

Po proslavi smo se sprehodili še do Gostilne Pri Obrščaku, kjer smo vstopili na avtobus, ki nas je srečno pripeljal domov.

Po informacijah župana se je letošnjega pohoda udeležilo preko 3000 pohodnikov.

Vodnika: Franc Bricman in Peter Zupanc.

Oglejte si tudi